Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

01-03-24-01gun-page-0001-001.jpg

TÜRK-İŞ: GIDA ENFLASYONU 12 AYLIK %72.49

Türk-İş'in şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; açlık sınırı 16 bin 257 lira olarak belirlenirken, yoksulluk sınırı ise 50 bin lirayı aşarak tespit edildi. Aynı dönemde gıda enflasyonu ise yüzde 8.03 artış gösterdi.

Türk-İş'in Şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, mutfak enflasyonu aylık yüzde 8,03, 12 aylık yüzde 72,49 ve yıllık ortalama yüzde 77,20 olarak belirlendi. Bu veri, son beş ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Türk-İş'in açıklamasına göre, şubat ayında açlık sınırı 16 bin 257 lira, yoksulluk sınırı ise 52 bin 955 lirayı aştı. Türk-İş Konfederasyonu'nun 37 yıldır düzenli olarak hesapladığı bu araştırma, Türkiye'de ilk ve öncü bir niteliğe sahip.

Açıklamaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gıda harcaması yapması gereken asgari tutar olan açlık sınırı 16.257,18 TL olarak belirlendi. Bunun yanı sıra, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplamını ifade eden yoksulluk sınırı ise 52.954,98 TL olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise aylık 21.189,34 TL'ye yükseldi.

Türk-İş'in verilerine göre, şubat ayında gıda için yapılması gereken asgari harcama tutarındaki artış aylık bazda yüzde 8,03, yılın ilk iki ayı itibarıyla yüzde 12,64 ve son on iki ay itibarıyla yüzde 72,49 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 77,20 olarak gerçekleşti.

Türk-İş'in hesaplamalarına göre, çiğ süt fiyatında yaşanan artışın etkisiyle süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında artış görüldü. Et fiyatlarında ise kuzu kuşbaşı fiyatında yüzde 31, dana kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında yüzde 15 artış yaşandı. Balık ürünlerinde ise mezgit fiyatında düşüş, hamsi fiyatında ise artış gözlendi. Yumurta fiyatları sabit kalırken, tavuk kilogram fiyatı ortalama olarak 83 TL'den satıldı. Kuru baklagiller grubunda ise nohut, fasulye ve mercimek fiyatlarında artış görüldü. Süpermarketlerde yer alan yeşil mercimek kilogram fiyatı önceki aya göre 98 TL'ye yükseldi.

Taze meyve ve sebzelerde ise fiyatlar sabit kaldı veya az da olsa düşüş gösterdi. Patates ve kuru soğan gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları sabit kalmış olsa da patatesin kilogram fiyatı 20 TL'nin üzerine çıktı. Bu ay dikkat çeken bir husus ise baklanın tezgahlarda yer almaya başlaması oldu. Meyve fiyatlarında ise muz dışında diğer ürünlerin fiyatı sabit kaldı veya kısmi bir düşüş yaşandı. Özellikle portakal ve mandalina fiyatlarında kış aylarına göre bir düşüş olduğu belirtildi.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

İlgili Haberler