EMEKLİLERDE KAZANÇ VE PRİM GÜNÜ ADALETSİZLİĞİ
TÜED Başkanı Ergün, “Bugün en düşük emekli aylığı mevcut asgari ücretin 3 bin 902 lira altında. Prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7 bin 500 lira ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz” dedi.
TÜRKİYE Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesini isteyerek, “Gösterge ve basamak sistemine dönülmeli. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, göster[1]ge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmeli” dedi. Ergün, Türkiye’deki toplam emekli sayısının 15,6 milyon olduğunu belirterek, yaklaşık 6 milyon emeklinin 7 bin 500 lira düzeyinde aylık aldığını söyledi. Asgari ücretin 2002 yılında en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5’ine denk gelirken, bugün en düşük işçi emeklisi aylığının asgari ücretin altında kaldığına dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu: “Bugün en düşük emekli aylığı mevcut asgari ücretin 3 bin 902 lira altında. Emekli aylıklarının asgari ücretin bile altında olduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Geçmişte sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bazı değişiklikler emekli aylıklarında eşitsizliğe neden oldu. 2000 öncesi, Ocak 2000-Eylül 2008 ve Ekim 2008 sonrasında çalışması olanlara uygulanan karma emekli aylığı hesaplaması, aylıkları düşüren bir sisteme dönüştü.” Ergün, karma emekli aylığı sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içerisinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplama sistemine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Sigorta mevzuatımız, sil baştan ele alınmalı, gösterge ve basamak sistemine dönülmelidir. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmelidir. Bu önerimiz yapılmadığı sürece, emekli aylıklarında eşitlikten söz edilemez. Tam da bugün, bu sorunu yaşıyoruz ve prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7 bin 500 lira ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz. Bu nedenle, 2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet’in 100. yılında hak ettiği yere getirilmelidir.” Ergün çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olarak verilen 5 bin liranın, emekliler arasında ayrım yarattığını ifade etti.
EMEKLİLERİN İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR
Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu’nun, Ankara’da yaptığı toplantının ardından sonuç bildirgesinde taleplerini söyle sıraladılar: “İvedilikle, 2000 sonrası emeklilerimizin intibak sorunu çözülmelidir. 5 bin TL ödeme her bir emeklimize ödenmelidir. Emekliye seyyanen zam yapılmalı. Taban emekli aylığı, asgari ücretle eşitlenmelidir. 1. dereceden emekli olan memur emeklilerimizin 3600 ek göstergeden yararlanmalı. Bayram ikramiyeleri güncellenmeli. Emeklilerden alınan sağlık katkı payları kaldırılmalı. Evi olmayan ve kirada oturan emeklilerimize kira yardımı yapılmalıdır. Ek ödeme oranları yükseltilmelidir. Emeklilerin konut giderlerinden (doğal gaz, elektrik, kömür ve su faturaları) vergi alınmamalıdır.
Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...