Gürcistan'ın dünyası başına yıkıldı. Bu sefer de olmadı

Gürcistan'ın dünyası başına yıkıldı. Bu sefer de olmadı

Gürcistan’ın "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını yürürlüğe koymasının ardından, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin durdurulduğu bildirildi.

AB'nin Gürcistan Delegasyonu'nun X hesabından yapılan paylaşımda, AB Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski'nin başkent Tiflis'te katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamalara yer verildi. Herczynski, "Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur," dedi. Bu kararın, son yapılan AB Liderler Zirvesi'nde liderler tarafından alındığını belirtti.

Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci askıya alındı - Son Dakika Haberleri

Herczynski, bu karar kapsamında AB'nin Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için planlanan 30 milyon avroluk mali yardımın da dondurulduğunu ve durumun daha da kötüleşmesi halinde başka tedbirlerin de düşünüldüğünü ifade etti. "AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü," şeklinde değerlendirmede bulundu.

"Yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısının nisan ayında Parlamento'ya sunulmasının ardından Gürcistan'da protesto gösterileri başlamıştı. Yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.