'Haciz' dolandırıcılığına dikkat! Kurbanı olabilirsiniz...

'Haciz' dolandırıcılığına dikkat! Kurbanı olabilirsiniz...

İcra takibi için çoğu kişi mahkeme kararı olması gerektiğini düşünse de durum hiç de zannedildiği gibi değil. Belgesiz ve mahkemesiz icra takibi var ve bu yöntemle dolandırıcılar yüzbinlerce kişiyi mağdur ediyor.

'HACİZ' DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT! KURBANI OLABİLİRSİNİZ...

Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, icra dairelerine giderek, ''ilamsız icra takibi'' için başvuru yapıyor. Başvurunun kabul edilmesi için her hangi bir belge, borç kağıdı, fatura veya mahkeme kararına gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, 40-50 liralık masrafla hiçbir şeyden haberi olamayan vatandaşın adresine 500-2000 lira arası ödeme emri yollatıyor.
 
İCRA DAİRESİNE GİTMENİZ GEREKİYOR
 
Ödeme emrini alan vatandaşlar, bir yanlışlık yapıldığını düşünerek, yasaya göre 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezse borcu kabul etmiş sayıyor. Borç ödenmezse haciz işlemi başlatıyor. Borçlu buna itiraz ederek borçlu olmadığıyla ilgili dava açabilir. Mahkeme masrafı 500-600 lira. Dava 1.5-2 yıl sürüyor. Ayrıca haczi durdurmak için teminat yatırmak gerekiyor. Vatandaşa ödenmemiş borçları varmış gibi sahte icra takibi gönderen dolandırıcılar, "7 gün içinde ödenmezse borç katlanır" diyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız icra dairesine gidip ''Hiçbir borcum yoktur'' şeklinde dilekçe vermeniz gerekiyor.
 
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ DETAYI...
 
Tüketicilerden en çok alacaklı olan enerji, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler de hızlı tahsilat için ilamsız icra takibi başlatabiliyor. Ancak Mart 2015 tarihli Yargıtay kararına göre; (Karar sayısı: 2015/8738), şirketlerin fatura gibi alacaklarını bu yolla tahsil hukuka aykırı. Bu kararla, şirketler 3610 liranın altındaki alacakları için ilk önce Tüketici Hakem Heyeti''ne başvuracak.
 
HEYET KARARIYLA İCRA TAKİBİ BAŞLATILABİLİYOR
 
Hakem heyeti, alacakla ilgili kararı 3 ay 6 ay arasında sonuçlandırıyor. Tüketici bu aşamada ödeme yaparsa ek masraf olmadan borçtan kurtulabilir. Ama borcunu ödemezse hakem heyetinin kararıyla icra takibi başlatabiliyor. Avukat Hakan Tokbaş, "İlamsız icra takibine itiraz süresini (7 gün) geçirirseniz, gecikmiş itiraz yolu var. Bunun için mağdurun 7 günde bir engeli nedeniyle (sağlık raporu gibi) itiraz edemediğini ispatlaması diye konuştu. (Posta)

İlgili Haberler