Haiti Başbakanı Henry istifa etti

Haiti Başbakanı Henry istifa etti
Haiti Başbakanı Ariel Henry, hükümet karşıtı protestolar ve çetelerin yol açtığı şiddet olaylarının ardından istifa etti.

Karayipler'deki Haiti'de çetelerin neden olduğu şiddet ve hükümet karşıtı eylemler ülkeyi kaosa sürüklenen ve mart ayında geçiş konseyinin kurulmasının ardından istifa edeceğini açıklayan Henry, geçiş konseyinin yemin etmesinden sonra görevini bıraktı.

BAŞBAKAN, ESKİ MALİYE BAŞKANI OLDU!

Geçiş Konseyi, ülkede yaşanan şiddet olayları nedeniyle Ulusal Saray yerine Başbakanlık ofisinde yemin törenini gerçekleştirdi. Dokuz üyeden oluşan Geçiş Konseyi'nin yedi üyesinin oy kullanma yetkisi bulunuyor. Henry hükümeti döneminde Maliye Bakanı olan Michel Patrick Boisvert, Geçiş Konseyi'nin geçici başbakanı olarak göreve başladı. Boisvert, yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, ülkenin nüfusa ve altyapıya zarar veren siyasi krize çözüm arayışında bir "dönüm noktasında" olduğunu ifade etti.

jn.webp

Geçiş Konseyi'nin görevine başlamasıyla, yeni bir kabine kurulacak, ulusal güvenlik konseyi oluşturulacak ve seçim komisyonu atanacak. Geçiş Konseyi'nin görev süresi 7 Şubat 2026'da sona erecek. Çeteler, ülkede meydana gelen şiddet olaylarının ardından başkent Port-au-Prince'in büyük bir kısmının kontrolünü ellerinde tutuyor.

BEYAZ SARAY’DAN İLK AÇIKLAMA

Geçiş Konseyi'nin yemin töreninin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, bu törenin "özgür ve adil seçimlere doğru atılmış kritik bir adım" olarak değerlendirildiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar