Hapşırığını tutan pek çok insan olduğu bilinirken, bunun ciddi sonuçları olduğu ise az bilinen bir gerek. Eğer ciddi sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsak, hapşırığımızı asla tutmamalı ve rahat ancak kibar bir şekilde hapşırmalıyız. İşte hapşırığı tutmanın zararları...
HAPŞIRIĞI TUTMAK VÜCUTTA BÜYÜK HASARLAR BIRAKABİLİR!
Öncelikle hapşırığı tutmak kendi boğazını parçalamak ile eş değer olabilir. Doktorlar, BMJ Case Reports dergisinde yazdıkları makalede, hastanın burnunu ve ağzını hapşırma öncesinde sıkıştırarak, basıncın yumuşak dokuyu parçaladığını ifade ettiler.
Bunu daha önce yaşayan 34 yaşındaki bir adam oldukça acı çekiyordu ve zar zor konuşabiliyor veya yutkunabiliyordu. Ayrıca ağzını kapatıp aynı anda burnunu sıkarak hapşırığını tutmaya çalıştıktan sonra şişmeye başlayan boynunda bir patlama hissi duyduğunu da iddia etmişti.
Hapşırığın çok fazla basınç uyguladığı bilinirken hapşırığı tutmaya çalışmak göz, burun veya kulak zarındaki bir kılcal damarın patlamasına da neden olabilir.
ABD'nin New Jersey eyaletindeki Allergy Associates'ten kulak burun boğaz uzmanı Dr. Jason Abramowitz, bu olayın yüzde yüzeysel hasara yol açtığını ve yüzü daha kırmızı ve lekeli hale getirebileceğini ifade etti.
BEYİN ANEVRİZMASI DA TETİKLENEBİLİR
Burun kanaması yaşanabilir ve kulak zarınız da patlayabilir. Ayrıca nadir durumlarda, yüzde basınç birikmesi beyin anevrizmasını da tetikleyebilir. NHS, bunun zayıflamış bir kan damarında bir şişkinlik olduğunda yaşandığını söylüyor. Bu ise ölüme kadar gidebilir.
GRİPSENİZ VE HAPŞIRIĞINIZI TUTUYORSANIZ DİKKAT!
Ayrıca soğuk algınlığı veya grip sebebiyle hapşıranlar için, hapşırığı tutmak orta kulak enfeksiyonuna sebep olabilir. Bunun sebebi bakterilerin içeride kalması ve vücuttan çıkamamasıdır.
Ayrıca nadiren de olsa akciğer çökmesi yaşanabilir. Bu sebeple hapşırığınızı tutmamaya dikkat etmeniz gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.