Türkiye’de üretilen limonun önemli bir kısmı Adana’da karşılanıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda artan hava sıcaklıkları ve afetler nedeniyle çiftçilerin ağaçlarını kesip başka türlere yönelmesiyle yüzde 30'luk bir rekolte kaybı yaşandığını belirtti. Ürünler şu anda bahçede 10-13 lira arasında satılıyor.
HASATI 3 HAFTA ERKEN BAŞLADI
Geçen yıl ülke genelinde üretilen 1 milyon ton limonun yüzde 37’sini sağlayan Çukurova'nın verimli topraklarında, son yıllarda artan hava sıcaklıkları nedeniyle birçok çiftçi ürünlerin para etmemesi üzerine ağaçlarını keserek başka ürünlere yöneldi. Kentte, 230 bin dönümlük alanda yetiştirilen mayer cinsi erkenci limonun hasadı, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle 3 hafta erken başladı. Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu henüz kesim tarihini belirlememiş olsa da, fiyat artışının önüne geçmek amacıyla erken hasada göz yumulduğu ifade edildi.
KİLOSU DUDAK UÇUKLATIYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat yapılan bahçelerde incelemelerde bulundu. Doğan, "Bu yıl hava çok sıcak ve nemli geçtiği için hasat erken başladı. Şu an limonun suyu var ama biraz daha beklersek su miktarı artacak. Eski yatak limonun şu an halde kilogram fiyatı 50-55 lira, ancak mayer cinsi limon bahçede 10-13 lira, halde ise 20-25 lira arasında satılıyor. Bir hafta sonra yatak limonlar tükenecek ve piyasada sadece mayer cinsi limon kalacak” dedi.
'ALICI DA SATICI DA MEMNUN'
Bu yıl kentte 641 bin ton rekolte beklediklerini vurgulayan Doğan, “Geçen yıla oranla rekoltede yüzde 30 düşüş var. Bunun en büyük nedeni hem sıcak hava hem de geçen yıl para etmeyen limon ağaçlarının sökülmesi. Ancak bu rekolteyle hem yurt içi hem de yurt dışı talebini karşılayacak limonumuz var. Şu anda alıcı da satıcı da memnun” diye konuştu.
Limon üreticisi Metin Televi ise 280 dönüm alanda üretim yaptıklarını belirterek, dönüm başı 5-6 ton verim beklediklerini ve fiyatlardan memnun olduklarını dile getirdi.