Hasan Sözbilir 3 faya işaret etti! Kırılmalar olacak

Hasan Sözbilir 3 faya işaret etti! Kırılmalar olacak

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen depremlerin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 fay hattını işaret ederek, uyarılarda bulundu.

Hasan Sözbilir 3 faya işaret etti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 09:31'de merkez üssü Pazarcık olan 5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak belirlendi ve sarsıntı Gaziantep, Adana ve Osmaniye gibi çevre illerde de hissedildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, depremin, 6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık'taki ilk kırılmanın yaşandığı Narlı'nın güneyine denk geldiğini ve bu bölgenin aynı zamanda Ölüdeniz fayının Sakçagöz Fayı'nın kuzey ucunda yer aldığını belirtti.

Sözbilir, Ölüdeniz Fayı'nın Türkiye sınırları içindeki kollarının güneye doğru Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı ve Hacıpaşa Fayı olarak devam ettiğini belirtti. Sözbilir, bu fay sisteminin daha güneyde Suriye, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerden geçerek toplamda 1000 kilometreye kadar uzandığını ifade etti.

kahramanmaras-ta-5-buyuklugunde-deprem-prof-dr-sozbilir-3-faya-isaret-etti.webp

SONRAKİ KIRILMALAR İÇİN KONUM VERDİ

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı Fayı ve bu bölgedeki yüzey kırığı üzerinde hendek çalışmaları yaptıklarını hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu:

"Gözlemlerimiz 6 Şubat depreminde kuzey kesimi kırılan Narlı Fayı'nın güney bölümünün kırılmasını henüz tamamlamadığı yönündeydi. Bu görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu depremde fayın güney bölümünde 5 büyüklüğüne karşılık gelen bir kırılmanın gerçekleştiğini görmüş olduk. Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesi beklenir.

“BİNGÖL'E DOĞRU DA STRES BİRİKİMİ SÖZ KONUSU”

Benzer durum 6 Şubat 2023 tarihinde Ekinözü merkezli ikinci depremin Göksun civarındaki ucunda gerçekleşiyor. Burada da büyük depremden beri yüzlerce deprem gerçekleşmiş durumda. Bu noktanın hemen güneyindeki Savrun Fayı üzerinde belirli bir stresin birikmiş olması gerekiyor. Yine depremde oluşan yüzey kırığının en kuzey ucundaki Pütürge civarından Bingöl'e doğru da stres birikimi söz konusu."

İNCELEMELER DEVAM EDECEK

Prof. Dr. Sözbilir, daha kesin veriler elde etmek amacıyla gelecek hafta Hacıpaşa ve Yesemek fay hatlarını yerinde inceleyeceklerini açıkladı.