Hatay'da önemli bir tablet bulundu. Yeni bir bakış açısı sunacak

Hatay'da önemli bir tablet bulundu. Yeni bir bakış açısı sunacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan kazılarda Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısı ve devlet sistemine dair yeni bilgiler sunabilecek bir tablet bulunduğunu duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Anadolu'nun zengin mirasını gelecek nesillere aktarmak amacıyla titizlikle çalıştıklarını belirtti. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan ve "Eski Alalah" olarak bilinen Aççana Höyük'te yürütülen kazılarda önemli bir tabletin gün yüzüne çıkarıldığını duyurdu. M.Ö. 15'inci yüzyıla tarihlenen ve Akadça çivi yazısıyla yazılmış bu tabletin, mobilya alışverişine dair ayrıntılı kayıtlar içerdiğini ifade etti.

84205-1.jpg

28 gram ağırlığındaki tabletin, Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısı ve devlet sistemi hakkında yeni bir bakış açısı sunacağını belirten Ersoy, bu buluntunun ortaya çıkmasında emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik etti.

84205.jpgJohns Hopkins Üniversitesi'nden Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker ile birlikte çalışılan tablet, 4,2 x 3,5 santimetre boyutlarında ve 1,6 santimetre kalınlığında olup 27,85 gram ağırlığındadır. Tabletin ilk satırları, ahşap masa, sandalye ve tabure gibi mobilya alımlarını kaydediyor. Şu anda, dil bilimciler bu tabletteki sayılar ve alım-satım detayları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.