Hatice Kolçak net konuştu: Bir dönemin sonu çok kötü olacak

Hatice Kolçak net konuştu: Bir dönemin sonu çok kötü olacak

Avrupa Birliği tarafından yapılan seçimlerde sağ partiler yükselişe geçerken, o yatırım aracından da ciddi bir düşüş meydana geldi. Ünlü ekonomist Hatice Kolçak'tan dikkat çeken bir uyartı geldi.

Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesinde seçmenler 6-9 Haziran tarihleri arasında sandık başına giderek oylarını kullandı. Gelecek dönemde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) görev yapacak milletvekillerini seçen Avrupalılar, bu seçimlerde merkezi güçlendirme eğilimini sürdürürken, aşırı sağın da güç kazanmasına yönelik oy verdiler.

Aşırı sağın yükselişe geçmesiyle ülkelerde tartışma sürerken, Euro'da dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Düşüş sonrası Hatice Kolçak, önemli bir uyarıda bulundu.

Kolçak, "Avrupa'da sağın güçlenmesi bir dönemin sonu gibi. Euro için kötü zamanlar" dedi.

kolcak.jpg

NE OLDU?

Fransa'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN), %31,50'lik oy oranıyla büyük bir zafer kazandı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ise %15,2'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Macron, seçim sonuçlarının Avrupa yanlısı partiler için olumsuz olduğunu belirtti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçim yapılacağını duyurdu. Macron, "Parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. Bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum." dedi ve kabinesini yerel saatle 22.00'de topladı.
İtalya'da AP seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı. Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI), %27,7'lik oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Ana muhalefet Demokratik Parti (PD) %23,7 ile ikinci sırada, 5 Yıldız Hareketi (M5S) ise %11,1 ile üçüncü sırada yer aldı. Forza Italia %10,5, Lig %8 oranında oy aldı. Yerel seçimlerde ise bazı büyükşehirlerde ikinci tur yapılması bekleniyor.

ALMANYA'DA AP SEÇİMLERİNİ HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİ KAZANDI

Almanya Federal Seçim Kurulu'na göre, AP seçimlerini Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) toplamda %30 oy alarak kazandı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) %15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Yeşiller, SPD ve FDP oy kaybetti. AfD'nin dört eyalette birinci parti konumuna yükselmesi büyük tartışmalara yol açtı. AfD'nin yüksek oy alması sonrası muhalefet, Başbakan Olaf Scholz'a güven oylaması çağrısında bulundu.

BELÇİKA BAŞBAKANI CROO İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, partisinin seçim başarısızlığı nedeniyle istifa edeceğini açıkladı. Seçim sonuçlarına göre federal parlamentoda sağ eğilimli milliyetçi Flaman N-VA birinci oldu. De Croo'nun partisi Flaman Open Vld, %2,9'luk düşüşle %5,6 oy aldı. Seçim sonrası koalisyon müzakerelerinin zorlu geçmesi bekleniyor.

İSPANYA'DA AP SEÇİMLERİNİ HALK PARTİSİ (PP) KAZANDI

İspanya'da AP seçimlerinde merkez sağdaki Halk Partisi (PP) %34,18 oy oranıyla birinci oldu. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) %30,19, aşırı sağcı Vox %9,62 oy aldı. Katılım, önceki seçimlere göre 11 puan düşerek %50'nin altında kaldı. Yeni kurulan "Kutlama sona erdi" partisi ise %4,59 oy ile 3 parlamenterini AP'ye gönderdi.

POLONYA BAŞBAKANI TUSK AP SEÇİM ZAFERİNİ İLAN ETTİ

Polonya'da AP seçimlerinde Sivil Koalisyon %38 oy alarak birinci oldu. Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) %33 ile ikinci, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi %11 ile üçüncü oldu. Polonya'da 53 milletvekilinin AP'ye gönderileceği seçimde katılım oranı %64,8 olarak gerçekleşti.

AVUSTURYA'DA AŞIRI SAĞCI FPÖ AP SEÇİMLERİNİ KAZANDI

Avusturya'da AP seçimlerini aşırı sağcı FPÖ %25,5 oy oranıyla kazandı. İktidarın büyük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) %24,7 oy alarak ikinci oldu. Katılım oranı %55,8 olarak gerçekleşti.

PORTEKİZ'DE AP SEÇİMLERİNİ SOSYALİST PARTİ (PS) KAZANDI

Portekiz'de AP seçimlerini ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) %32,4 oy oranıyla kazandı. Demokratik İttifak (AD) %31,95 ile ikinci, aşırı sağcı Chega %9,89 ile üçüncü oldu. Katılım oranı %38 olarak kaydedildi.

SLOVAKYA'DA AP SEÇİMLERİNİ MUHALEFETTEKİ PS KAZANDI

Slovakya'da AP seçimlerini muhalefetteki PS %24,7 oy oranıyla kazandı. Başbakan Robert Fico'nun partisi SMER %24,7 oy alarak ikinci oldu. Katılım oranı %34,4 olarak gerçekleşti.

SLOVENYA'DA AP SEÇİMLERİNİ SDS KAZANDI

Slovenya'da sağcı Slovenya Demokrat Partisi (SDS) AP seçimlerini kazandı. Özgürlük Hareketi ve diğer partiler de temsilci gönderdi. Janez Jansa, hükümete erken seçim kararı alma çağrısında bulundu.

Çekya'da AP Seçimlerini ANO Kazandı

Çekya'da ANO %26,1

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesine yer verilmemiştir.

İlgili Haberler