Hem deprem hem sel. İki felakette yolda. Tek bir kenti işaret etti

Hem deprem hem sel. İki felakette yolda. Tek bir kenti işaret etti

Jeoloji Mühendisler Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, o kenti deprem sonrası yaşanacak yeni felaket için uyardı.

6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’de riskli bölgeler arasında gösterilen İzmir’de deprem üretebilecek çok sayıda diri fay hattı bulunuyor.

1

Mevcut yapı stokunun eski olması, yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası depremde kentin birçok bölgesinde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor.

İzmir'de yaşanacak olası bir depremde denizin kentin içerisine gireceğini belirten Jeoloji Mühendisler Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, zemin sıvılaşması yaşanacak ilçeleri teker teker sıraladı.

3

Önalan Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirtti.

4

“DENİZ SUYU, KENTİN İÇİNE DOĞRU GİRMİŞ”

Önalan, “İzmir'in körfezi ve uzun kıyı şeridinin avantaj olduğuna inanıyoruz. Kıyı şeridi, vapurlar modifiye edilerek hem hastane hem arama kurtarma olarak kullanılabilir. Bu deprem anıyla ilgili kaos planı. Deprem öncesinde de İzmir'de hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılması lazım. Bilhassa Alsancak'ta bulunan binaların birçoğu çok eski, temellerinde ciddi deformasyonlar ve korozyonlar var. Deniz suyu, kentin içine doğru girmiş durumda. Herhangi bir depremi beklemeden şu anda bile bu binaların birçoğunda deformasyonlar yaşanıyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm konusunda çok çabuk hareket etmek zorundayız” dedi.

5