Her derde deva: Yeşil çayın pabucunu dama atacak. Aktarlarda yok satıyor.

Her derde deva: Yeşil çayın pabucunu dama atacak. Aktarlarda yok satıyor.

İnsan sağlığına son derece faydalı olan o bitki çayın sırrı ortaya çıktı. Bu çayı içen adeta şifa buluyor. İşte sağlığa son derece faydalı olan o bitki çayı…

Rezene çayı, sağlık açısından birçok fayda sunar ve hastalıkları önleme konusunda etkili olduğu düşünülür. Poşet çay olarak ya da aktarlardan alınan rezene yaprağı ve tohumlarıyla hazırlanabilir. Çay, bir cezvede su kaynatılırken başka bir kapta 1 su bardağı çay için 1 çay kaşığı rezene tohumu ezilir. Su kaynadığında ezilmiş tohumlar cezveye eklenir. İsteğe bağlı olarak rezene yaprağı da eklenebilir. Çay, 1-2 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 5 dakika demlemeye bırakılır. Süzülen çay fincana alınır ve sıcak olarak tüketilir. Rezene çayı, bitkisel çaylar gibi dikkatli ve ölçülü tüketilmelidir.

rezene-vayi-muhiku-blog.jpg

REZENE ÇAYININ FAYDALARI

Mide ve Bağırsak Rahatlatma: Rezene çayı, sindirim sisteminin hareketliliğini artırarak mide krampları, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, ülsere neden olan bakterilerle mücadelede etkili olabilir ve akşam yemeğinden sonra sindirimi kolaylaştırır.

SOLUNUM SİSTEMİ

Grip ve soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz iltihapları ve öksürüğe iyi geldiği düşünülür. Çayın uçucu bileşenleri solunum yollarını rahatlatır, balgam söktürür ve burun kanallarının açılmasına yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı için gargara olarak da kullanılabilir.

KAN BASINCINI DÜZENLEME

Tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan rezene çayı, potasyum içeriğiyle damarları rahatlatır ve hipertansiyonun kontrol altına alınmasına katkıda bulunabilir.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA

Metabolizmayı hızlandırarak gece boyunca daha etkin çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin azalmasına yardımcı olabilir ve diyet programlarında destekleyici olabilir.

rzn-1-720x479.png​​​​​​​

REGL SANCILARINI AZALTMA

Regl dönemi ağrılarını hafifletebilir ve rahim kaslarının gevşemesine yardımcı olabilir, bu sayede âdet dönemlerini daha rahat geçirmeye yardımcı olabilir.

BAŞ AĞRISINI AZALTMA

Kas gevşetici özelliği nedeniyle baş ağrılarına da iyi gelir. Sınırlı araştırmalar, rezene çayının santral etkili ağrı kesici özellikleri olduğunu göstermiştir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMA

Östrojen hormonunu uyardığı ve galaktogog etkisi sayesinde anne sütünü artırabilir. Emzirme döneminde kullanımı için hekim önerisi gereklidir.

BEBEKLERİN GAZ SANCILARINI AZALTMA

Altı ay üzerindeki bebeklerin uyku düzenine katkıda bulunabilir, ancak bebeklere verilmeden önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

GÖZ ŞİŞLİKLERİNİ GİDERME

Soğutulmuş rezene çayı pamuk yardımıyla göz çevresine uygulanarak gözlerdeki şişlikleri azaltabilir.

fennel-2617-640.webp