KALICI HASAR BIRAKIYOR
Prof. Dr. Özlü, Japonya'da görülen ve semptomları arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi belirtiler bulunan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına dikkat çekti. Bu salgının, boğaz enfeksiyonlarına yol açan bir bakteri kaynaklı olduğunu ve ciddi kalıcı hasarlara sebep olabileceğini vurguladı.
A grubu streptokoklarla ortaya çıkan salgının toksik şok sendromuna kadar ilerlediğini belirten Prof. Dr. Özlü, hastalığın tedavisinin antibiyotiklerle mümkün olduğunu ifade etti. Hastalığın ciddiye alınması gerektiğini ve tedavi edilmezse kalıcı hasarlar bırakabileceğini aktardı.
‘TEŞHİS KOLAYCA KONABİLİR'
Özlü, salgının pandemik bir tehdit oluşturmadığını çünkü virüs değil, bakteri kaynaklı olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Teşhisin kolayca konulabileceğini ve uygun tedaviyle iyileşmenin mümkün olduğunu belirtti.
Bu tür boğaz enfeksiyonlarının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, hastalığın ihmal edilmesi durumunda kalıcı hasarlar bırakabileceğini ve bu nedenle hastaların vakit kaybetmeden hekime baş vurmaları gerektiğini söyledi. Boğaz ağrısı, ateş ve vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini gösteren enfeksiyonun, özellikle beta hemolitik A grubu streptokoklarla ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, bu tür durumlarda hastaların hekime başvurarak gerekli tedaviyi alması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Özlü, son olarak, sağlık konularında yanlış bilgilerin dolaşmasıyla ilgili uyarılarda bulunarak, resmi sağlık kaynaklarından doğrulanmış bilgilere güvenilmesi gerektiğini ifade etti. Sosyal medyada yayılan yanlış ve asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı ve hastaların tedavi sürecinde hekimlerinin tavsiyelerine uygun hareket etmelerini önerdi.