İBB'nin ilk deprem bilim kurulu raporu paylaşıldı: Hükümete birlikte çalışma çağrısı

İBB'nin ilk deprem bilim kurulu raporu paylaşıldı: Hükümete birlikte çalışma çağrısı

Kahramanmaraş depremlerinin ardından ilk kez toplanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Bilim Kurulu, hazırladığı raporu yayınladı. Raporda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hükümete yönelik 'ortak çalışma' çağrısının altı çizildi.

Mustafa Balcı / Günboyu

6 Şubat''ta Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından birçok jeolog ve yer bilimcinin muhtemel bir İstanbul depremini işaret etmesi, İBB''yi harekete geçirdi. 

İBB Afet Koordinasyon Merkezi''nde (AKOM) toplanan Deprem Bilim Kurulu, 15-25 Şubat tarihleri arasında çok sayıda görüşme gerçekleştirirken, bu görüşmelerin doğrultusunda hazırlanan rapor da kamuoyu ile paylaşıldı. 

Deprem felaketinin ortaya çıkaracağı lojistik, mühendislik, şehircilik ve mimari, toplumsal sağlık, ekonomik, yönetsel ve hukuki boyutların masaya yatırıldığı toplantıda, hızlı ve kapsamlı bir dönüşümün nasıl yapılacağına yönelik fikirler ortaya atıldı. 

BİLİM İNSANLARINDAN YOĞUN İLGİ

Toplantılara enerji, bilişim, ulaşım, deniz ulaşımı, yer bilimleri, inşaat, çevre, şehircilik, mimari, toplum, sağlık, ekonomi ve hukuk alanlarından sektör ve akademiden Övgün Ahmet Ercan, Celal Şengör, Naci Görür ve Okan Tüysüz gibi 200’ün üzerinde kişi ve İstanbul’un çeşitli belediyelerinin başkanları da katıldı.

DEPREME HAZIRLIĞIN MALİYETİ EN AZ 360 MİLYAR LİRA

Raporun giriş kısmında Ekrem İmamoğlu’nun sözlerine yer verildi. İmamoğlu, dönüşümün yalnızca sorunlu binaların dayanaklı hale getirilmesini kapsaması durumunda dahi ortaya çıkacak maliyetin 360 milyar olduğunu belirtirken, söz konusu rakamın İBB''nin üç yıllık bütçesine denk olduğunu hatırlatarak, merkezi hükümeti ''ortak çalışma'' konusunda göreve davet etti. 

İmamoğlu, şunları söyledi:

"Çok iyimser biçimde bina başına 4 bağımsız birim varsaydığımızda, sadece sorunlu binalarımızı dayanıklı hâle getirmenin faturası 360 milyar lira eder. Şunu söyleyeyim: Bu, İBB’nin üç yıllık bütçe büyüklüğünün üzerinde bir rakam! 115 milyar liralık bir bütçemiz var. Biliyoruz ki depreme hazırlıklı olmak sadece bu binaların güçlendirilmesi demek değil! Çok ötesinde ve maliyeti yüksek işler yapmamız gerekiyor. Şimdi seferberlik zamanı diyoruz! Dört bir yandan halkımız imkânlarını zorlayarak yardıma koştu, koşmaya devam ediyor. İnsanlar, haneler, toplumlar acılı zamanlarda, büyük felaketlerde bir araya gelir. Karşıtlıklar, birikmiş düşmanlıklar, küslükler aşılır.

İlgili Haberler