Trabzon'un Arsin ilçesi açıklarında Türk Somonu'nun hasadı gerçekleştirilirken, bu süreçte somonlar öncelikle baraj göllerindeki kafeslere yerleştirilir.
Kafeslerde büyüyen somonlar belirli bir ağırlığa ulaştığında denizdeki çelik kafeslere aktarılır ve burada beslenerek büyümeye devam eder. Hasat zamanı geldiğinde teknelerle kafeslerden alınan somonlar, işlenmek üzere kamyonlarla balık fabrikalarına taşınır.
2022'de 49 bin 196 ton ihracat edilen Türk Somonu, 363 milyon 102 bin 216 dolar gelir sağlarken, bu rakam 2023'te 63 bin 161 tona çıkarak 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi. Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk Somonu'nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek olduğunu belirtirken, Fransa, Polonya, Vietnam, Çin ve Rusya gibi ülkelerden yoğun talep olduğunu ifade etti. Yıldırım, Türk Somonu'nun sağlıklı ve lüks bir ürün olduğunu vurgulayarak, ihracat yapılan ülkelerin istekleri doğrultusunda üretim gerçekleştirildiğini aktardı.