AKP'nin 2023'te kaybetme planı deşifre edildi: Çökmüş Türkiye ekonomisi

AKP'nin 2023'te kaybetme planı deşifre edildi: Çökmüş Türkiye ekonomisi

Seçimlere az bir süre kala hem iktidar hem de muhalefet partileri yeni hamleler yapmaya devam ediyor. Günden güne eriyen iktidarın planları ise oldukça dikkat çekici bir hal aldı. Uzmanlara göre seçim ekonomi uygulaması beklenen AKP, 3600 ek gösterge ile bunun sinyallerini verirken, seçimleri kaybetmesi halinde ise muhalefet partilerine 'çökmüş bir Türkiye ekonomisi' bırakmak istiyor.

AKP'NİN 'SEÇİMİ KAYBEDERSEK PLANI' İFŞA OLDU!

Türkiye önümüzdeki sene yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanırken, AKP''nin mevcut ekonomik şartlarda seçimi kazanmasına ihtimal verenlerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. 

Seçimlerin yaklaşması ile para basma noktasında vites artırması beklenen AKP''nin, tam anlamıyla bir ''seçim ekonomisi'' uygulayacağına ise kesin gözüyle bakılıyor. Geçen sene EYT ve asgari ücrete ara zam hakkında hükümet tarafından yapılan olumsuz yorumların bu sene gelmemesi dikkat çekerken, ekonomist yazar İhsan Dağı, AKP''nin kaybedeceğini anlaması durumunda muhalefete yıkılmış bir ekonomi bırakmak istediğini iddia etti.

''''AKP''nin oyun planının deşifresi'''' isimli bir yazı kaleme alan yazar, ''''AKP ''nin kazanmak için başvurabileceği farklı oyun planları kuşkusuz var ama seçim sathı mailine varıncaya kadar AKP’nin ana hedefi, partiden ‘büyük kopuşlar’ı durdurmak. Güçsüzlük emarelerinin ve seçimleri artık kazanamayacağı algısının partiden kitlesel bir çözülmeye yol açacağından endişeliler çünkü'''' yorumu yaptı.

SEÇİM EKONOMİSİ

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP''nin kesenin ağzını daha da açacağını ileri süren Dağlı, şöyle devam etti:

İktidar partisi, Hazine’nin tamamen boşalacağı, Merkez Bankası rezervlerinin negatifte daha da derinleşeceği, darphanenin son sürat para basacağı bir seçim ekonomisi izleyecek. ‘Topyekun seçim’ kampanyasıyla devletin ve ekonominin tüm imkanları seçim için ‘seferber’ edilecek. Kazanırlarsa yıkılmış bir ekonomiyi dert etmeyecekler çünkü üzerinde kendileri oturmaya devam edecek, kazanamazlarsa da rakiplerinin ağır ekonomik enkaz altında ezilmesini izleyecekler.

Seçim ekonomisi AKP’yi terk eden seçmenin geri dönmesini sağlar mı? Hükümetin ekonomi politikasına güvenin eridiği bir ortamda bu zor. Yılbaşında verilen yüksek asgari ücret üç ayda pul oldu. Yine de iktidarın asgari ücrete, emeklilere, kamu çalışanlarına yüksek zamlar, tarımda yüksek taban fiyatlar, düşük tüketici faizleriyle kısa dönemli bir ekonomik ferahlık algısının ardından seçime gideceği kuşkusuz.

YARGI YOLUYLA SİYASETİ DARALTMAK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na siyasi yasak kararı, Gezi mahkumiyetleri, İmamoğlu davaları iktidarın yargı yoluyla siyasetin alanını seçim öncesinde daraltma girişimleri. Meclis’te görüşülmeye başlayan AKP’ye uymayan tüm haberleri ‘kriminalize’ etmeye müsait yeni basın-sosyal medya yasası da böyle bir işlev görecek. Muhalefetin sadece örgütlü siyasal ayağını değil, sosyal aktörlerini de susturmak, iktidarın propagandası dışında ‘gerçek haber’e ulaşılmayı imkansızlaştırmak amaçlanıyor.

AKP’nin lideri, kadroları, örgütü ve hatta tabanı moralsiz ve heyecansız. 20 yıllık iktidarlarının sonunu görüyor olmalılar. Ancak ellerinde devlet, sermaye ve medya gücü var ve kazanmak için bunları seferber edecekler. Bu, belli. Sonucu ise muhalefetin heyecanı, örgütü, stratejisi ve çabası belirleyecek.

 

İlgili Haberler