Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü ’Karagün Dostu Karabuğday’ projesi kapsamında Ceyhan ilçesinde yapılan deneme ekimleri başarıyla sonuçlandı. Bu projede kullanılan karabuğdaylar, 90 günlük yetişme süresinin ardından haziran ayının ikinci haftasında hasat edilecek.
Karabuğdayın, glutensiz bir besin olması nedeniyle çölyak hastaları için önemli bir alternatif olduğunu belirten Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, projenin amacının çölyak hastalarının daha ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi. Kökçüoğlu ayrıca, Çukurova'da ilk kez gerçekleştirilen karabuğday ekiminin bölgelerinde suya ihtiyaç duymaması ve yüksek verim sağlaması nedeniyle çiftçiler için önemli bir alternatif olduğunu vurguladı.
Bu yıl Ceyhan ilçesinde 4 ayrı lokasyonda gerçekleştirilen karabuğday ekiminin, Türkiye ortalaması olan 120 kilogramdan dekara 150 kilogram verim alınması bekleniyor. Ayrıca, karabuğdayın makinalı tarıma uygun olması, su istememesi, gübre ve zirai ilaç istememesi gibi önemli özelliklerle çiftçilere avantaj sağladığı belirtildi.