İlk kez oy kullanacaklar için işte adım adım oy kullanma rehberi

İlk kez oy kullanacaklar için işte adım adım oy kullanma rehberi

61 milyondan fazla kişi bugün yerel seçim için oy kullanmak üzere sandık başına gitmeye başladı. aralarında ilk kez oy kullanacak gençlerin de yer aldığı seçimde oy kullanma işlemi nasıl olacak? İşte detaylar…

Türkiye genelinde, bugün 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen, yerel yönetimlerin gelecek dönemdeki yöneticilerini seçmek üzere sandık başına gidiyor. İlk defa oy kullanacak 1 milyon 32 bin 610 genç seçmenin de aralarında bulunduğu vatandaşlar, 34 siyasi partinin adayları arasından tercihlerini yapacak. Ülke çapında toplam 206 bin 845 sandık kurulurken, özellikle ulaşımı güç alanlar için yaklaşık bin seyyar sandık hizmet verecek.

Seçim güvenliği için STK'lar da seferber - YENİ ASYA

81 ilde, 973 ilçede ve 390 belde belediye başkanlığı için yapılan seçimlerde, aynı zamanda 50 bin 336 muhtarlık ve çeşitli meclis üyelikleri için de oy kullanılacak. Seçmenler, 5 yıl süreyle görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere oylarını kullanacaklar.

Türkiye 31 Mart'ta sandığa gidiyor: İşte 15 soruda yerel seçim - Son Dakika Haberleri

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Oy kullanma süreci, seçmenlerin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmeleriyle başlıyor. Seçmenler bu bilgilere Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) web sitesi, e-Devlet, YSK'nin mobil uygulaması veya YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla ulaşabilirler.

Oy verme işlemi için seçmen bilgi kağıdı zorunlu olmamakla birlikte, seçmenlerin kimlik tespiti için resmi kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı gibi resmi nitelikte ve fotoğraflı kimliklerdir. Görüntü kaydedici cihazların oy verme alanına getirilmesi yasaktır.

Türkiye pazar günü sandığa gidiyor - HABER

Oy kullanılırken, birleşik oy pusulalarında adaylar için belirlenen bölüme "TERCİH" veya "EVET" mührü basılacak. Oyun geçerli sayılabilmesi için mühür dışında herhangi bir işaretin oy pusulasına eklenmemesi ve zarfa başka bir materyal konmaması önem taşıyor. Yanlış oy kullanıldığını düşünen seçmenlere yeni pusula verilmeyecek.

Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra, seçmen sandık seçmen listesinde adının karşısına imza atarak süreci sonlandıracak. Bu adımlar, Türkiye'nin dört bir yanında demokratik bir katılımın gerçekleşmesini sağlayacak.

İlgili Haberler