İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'dan şaşırtan istifa kararı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'dan şaşırtan istifa kararı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, genel seçimleri kaybetmesinin ardından Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etme kararı aldığını duyurdu.

Dün yapılan erken genel seçimlerde İşçi Partisi'nin ezici çoğunlukla zafer kazanmasının ardından Başbakan Rishi Sunak, 10 Downing Street'teki başbakanlık konutu önünde açıklamalarda bulundu. Sunak, "Öncelikle üzgün olduğumu belirtmek isterim. Bu iş için elimden geleni yaptım. Ancak Birleşik Krallık hükümetinin değişmesi gerektiğine ilişkin net bir mesaj verdiniz. Önemli olan sizin kararınız. Öfkenizi ve hayal kırıklığınızı duydum. Bu kaybın sorumluluğunu üstleniyorum" dedi.

aw240767-01.jpg

Seçim sonuçlarına ilişkin konuşan Sunak, "Bu sonucun ardından, hemen değil ancak halefimi seçmeye yönelik resmi düzenlemeler yapıldıktan sonra parti liderliğinden istifa edeceğim. Muhafazakar Parti'nin iktidarda olduğu 14 yılın ardından yeniden yapılanması ve muhalefetteki rolünü profesyonelce ve etkili bir şekilde üstlenmesi de önemli" şeklinde konuştu.

aw240767-05.jpg

İngiltere'nin 20 ay öncesine göre daha güvenli ve güçlü olduğunu vurgulayan Sunak, "Rakibim Keir Starmer kısa süre içinde Başbakanımız olacak. Bu işteki başarıları hepimizin başarısı olacak. Kendisine ve ailesine başarılar diliyorum. Anlaşmazlıklarımız ne olursa olsun, kendisi saygı duyduğum, kamu yararına çalışan biri" ifadelerini kullandı.