İnsan vücudu tarafından şarj olan pil geliştirildi

İnsan vücudu tarafından şarj olan pil geliştirildi

Bilim insanları son gelişmelerde, insan vücudu tarafından beslenebilen bir "implant" edilebilir, uzun ömürlü pil teknolojisi geliştirdi.

Çin'deki Tianjin Teknoloji Üniversitesi'ndeki bilim insanları, vücuda implante edilebilen ve sürekli olarak elektrik üretebilen bir pil sistemi geliştirdi.

Bu çığır açan tasarım, sağlık sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip. İmplante edilebilir piller ve elektronik cihazlar, sağlık alanında önemli değişikliklere yol açmıştı. Kalp pili ve nörostimülatör gibi cihazlar, ağrı yönetiminde önemli bir adım olarak kabul ediliyor ancak bu pillerin düzenli olarak değiştirilmesi ve bu işlem için riskli cerrahi müdahalelerin gerektiği biliniyordu.

Ancak, bu yeni pil teknolojisi vücudun kendi oksijen kaynağını kullanarak elektrik üretmeyi mümkün kılıyor.

bilim-insanlari-yiyebilecegimiz-piller-gelistirdi.webp

Tasarım ekibinden Xizheng, oksijenin sonsuz bir pil için en doğal kaynak olduğunu belirterek, "Oksijen, yaşam kaynağımızdır. Eğer vücuttaki oksijen kaynağını kullanabilirsek, pil ömrünü geleneksel pillerdeki gibi sınırlı malzemelerle sınırlamamız gerekmez" diyor.

Xizheng ve ekibi, vücutta zaten yaygın olarak bulunan ve aynı zamanda şarj edilebilir pillerde kullanılan sodyum bazlı bir alaşımdan pil elektrotları üretti. Bu sayede vücuttaki oksijenle reaksiyona girerek elektrik üretebilecek bir pil geliştirdiler.

FİLMLE KAPLANDI, NANO GÖZENEKLİ ALTIN KULLANILDI

Araştırmacılar, nano gözenekli altın adı verilen, tek bir saç teline binlerce kat daha küçük olan gözeneklere sahip bir malzemeyi tercih etti. Bu malzeme, biyouyumlu olduğu için zaten tüm bileşenlerin uyumlu olmasına rağmen, ince ve esnek bir polimer filmle kaplandı. Bu devrim niteliğindeki buluşlarını test etmek için, araştırmacılar pil prototipini birkaç laboratuvar faresine yerleştirdi.

pexels-thisisengineering-3861438-uzex-cover.webp

İki haftalık testin sonucunda, farelerin herhangi bir olumsuz sağlık etkisi yaşamadığı ve elektrik çıkışının istikrarlı olduğu doğrulandı.

Üretilen voltajın 1,3 ila 1,4 volt civarında olmasına rağmen ve mevcut tıbbi cihazların ürettiği güç seviyesinin altında kalmasına rağmen, uzmanlar bu gelişmenin pillerin geleceği için umut verici olduğuna inanıyor.

Liu, cihazların implante edildikten hemen sonra elektrik çıkışının dengesiz olduğunu belirtti ancak bunun kısa sürede kendi kendini düzelttiğini açıkladı. "Pilin istikrarlı elektrik sağlayabilmesi için, yaranın iyileşmesi, kan damarlarının pilin etrafında yeniden oluşması ve oksijen sağlaması için zamana ihtiyaç olduğunu gördük. Bu şaşırtıcı ve ilginç bir bulgu çünkü pilin yara iyileşmesini destekleyebileceğini gösteriyor" dedi.

İlgili Haberler