Ulaş Tarım İşletmesi Müdürü Hasan Keskin, koyunların bakımında çevre faktörleri, beslenme şartları ve çoban ilgisinin önemli rol oynadığını belirtti. Keskin, "İkizlik oranı literatürde yüzde 10 ila 15 arasında değişir ama çevre faktörleri, beslenme şartları iyi olduğunda ve çoban hayvanları iyi otlattığında ikizlik oranı yükselebiliyor" dedi.
Ulaş Tarım İşletmesi'nde hem hayvancılık hem de bitkisel üretim faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Keskin, "Bitkisel üretimde tritikale ve korunga yem bitkisi yetiştiriciliği yapıyoruz. Hayvancılıkta ise Kangal Akkaraman koyununu üretiyoruz. Kangal Akkaraman koyununun ikizlik oranı yüzde 55 civarında. Bu ırk ülkemizin yerli ve milli bir koyun ırkıdır. Merayı ve anızları çok güzel kullanır" şeklinde konuştu.
Keskin, Kangal Akkaraman koyununun ikizlik doğum oranının yüzde 60'lara kadar çıkabildiğini ifade etti. "Bu koyun ırkı Sivas’ın meralarını çok güzel kullanır. Yağlı kuyruklu bir koyundur ve meraya çıkmadığında kuyruğundan enerji alarak yaşamını sürdürebilir. Adaptasyon süreci hızlı ve hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. İkizlik oranı yüzde 60'a kadar çıkabiliyor ve bu durum yetiştirici için büyük avantaj sağlıyor. Bölgede bu ırkın daha fazla üretilmesi yetiştirici için de artı bir ticari kazançtır" dedi.
Keskin, işletmede 8 bin anadan 9 bin 500 kuzu elde ettiklerini belirterek, "Bu da büyük bir başarıdır. Geçen yıl doğum oranı yüzde 35 civarlarındaydı. Her yıl ikiz doğan erkek ve dişi koyunları ayırarak üretimde seleksiyon yapıyoruz. İyi besleme ve çobanlıkla koyunculuktaki verimi artırmak mümkün" diye konuştu.