Özellikle şarj adaptörü noktasında Apple'ı sıkıntılı günler bekliyor. Avrupa Birliği, mobil cihaz üreticilerinin önümüzdeki yılın sonuna kadar USB-C standardını kullanmasını zorunlu kılarak Apple'ın elini zorladı. Dolayısıyla Apple şimdi istemediği bir zamanda bu değişikliği yapmak durumunda kalacak. Şirket 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıttığında, USB-C konektörleri dört yeni telefon modelinin yanı sıra AirPods Pro'da da yer alacak ve Apple bunu müşteriler için büyük bir kazanç olarak tanımlayacak.
Bu değişim olduğunda;
iPhone, Mac ve iPad'ler için tek bir şarj kablosu kullanabilecek
Yeni üst düzey iPhone modelleri için daha hızlı veri aktarım hızları elde edilecek
Telefonlar bazı durumlarda daha hızlı şarj olacak
Ve son olarak, telefonlar milyarlarca Apple dışı cihaz tarafından kullanılan şarj aletleriyle uyumlu olacak.
Peki Apple istemediği bir değişiklik konusunda neden bu kadar iyimser? Çünkü şirketin bu tip konularda katı bir kuralı var: Yeni bir ürünü tanıtırken ya da medya ile ilişki kurarken, her zaman güçlü bir pozisyondan hareket etmek ister. Apple'ın açılış sunumunda Avrupa Birliği'nden bahsedilmeyecek ya da geçtiğimiz birkaç yıl boyunca hükümetin USB-C'yi zorunlu kılma kararını birçok kez eleştirdiğine atıfta bulunulmayacak.
APPLE NEDEN KARŞI ÇIKIYOR?
Bloomberg'in haberine göre Apple, değişime hala direnirken, milyarlarca eski kablonun çöpe gidebileceği göz önüne alındığında, değişikliğin çevreye zarar vereceği de dahil olmak üzere birkaç argüman ortaya koydu. Apple pazarlama şefi Greg Joswiak tarafından geçen yıl ortaya atılan bir başka gerekçe de, hükümetlerin ürün tasarımını etkilemesinin potansiyel olarak zararlı bir emsal oluşturmasıydı.
Ancak Lightning konnektörünün değişmesi kullanıcıların da lehine olan bir durum olduğundan Apple'ın daha rahat kabul edebileceği bir hamle olacak. Şirket USB-C geçişini Avrupa'daki iPhone'larla da sınırlayabilirdi, ancak bu muhtemelen buna değmeyecek kadar ek tedarik zinciri sorunları ve tüketici kafa karışıklığı yaratacaktı.
Bu değişikliği yapmanın bazı dezavantajları da var:
Apple, Lightning kullanan aksesuar üreticilerinden elde ettiği lisans gelirlerinin bir kısmını kaybedecek.
Bu değişim için mühendislik kaynakları ve para ayırmak zorunda.
Android ekosistemiyle uyumluluğun artması, müşterilerin Apple'dan ayrılmasını kolaylaştırabilir.
Bu tip radikal değişimlerde her zaman bir 'halkla ilişkiler' kabusu riski var. Apple 2012'de iPod'larda da kullanılan eski konnektörünü terk edip Lightning'e geçtiğinde kullanıcılar isyan etmişti. Şirket 2016'da kulaklık girişini kaldırdığında da öfke vardı.
APPLE BU DEĞİŞİMLE PARA KAYBEDECEK
Son on yılda dünya çapında devasa bir Lightning aksesuar ekosistemi oluştu ve Apple muhtemelen lisans ücretlerinden her çeyrekte on milyonlarca dolar kazanıyor. Apple'ın henüz netlik kazanmasa da onaylanmamış (yan sanayi ürünü) USB-C aksesuarlarındaki şarj hızlarını ve özelliklerini sınırlamayı planladığına dair göstergeler var. Ancak USB-C çevre birimlerinin ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, bu geçişin Apple'ın telif ücretlerinden elde ettiği geliri azaltması muhtemel görünüyor.
İPHONE'DAN ANDROİD'E GEÇİŞ KOLAYLAŞABİLİR
USB-C'nin diğer cihazlarla uyumluluğu bir avantaj olarak satılacak olsa da Apple için bir dezavantajı var. Birkaç yıl içinde, iPhone 15 kullanıcıları yeni bir Android cihaza daha kolay geçiş yapabilecekler çünkü zaten onunla çalışan aksesuarlara sahip olacaklar. (Aynı şekilde, Apple'ın Android için iMessage'ı yayınlamayı reddetmesinin nedeni de buydu).
Apple iPhone 15 serisi dahil yeni ürünlerini 12 Eylül'de TSİ 20:00'de tanıtacak. Etkinlik canlı olarak internet üzerinden takip edilebilecek.
Son olarak, Apple asla bir PR fiyaskosu istemez ve USB-C'ye geçiş tam da böyle bir potansiyel taşıyor. Müşteriler, bir adaptör almadıkları sürece, bir yığın kablo, dongle, araç içi şarj cihazı ve diğer aksesuarlarının artık yeni iPhone'larıyla çalışmadığını görecekler. Elbette, Apple'ın şarj bağlantı noktasını en son değiştirmesinin üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. iPhone 5, 2012'de Lightning ile piyasaya sürülmüştü. Ancak çoğu müşterinin bunu yeterince iyi bir çalışma olarak görüp görmeyeceği belli değil.
Apple geçişe yardımcı olacak
Apple bu endişeleri azaltmak için elinden geleni yapacak. Kutuya bir USB-C kablosu dahil edecek ve Lightning'i USB-C'ye dönüştüren çok sayıda adaptör olmasını sağlayarak geçişin mümkün olduğunca sorunsuz olmasına yardımcı olabilir.
Şarj adaptörü krizi kapıda
Apple geçişi kolaylaştırmak için elinden geleni yapsa da şirketin elini kolunu bağlayan noktalar da var. Bunlardan biri de şarj adaptörleri. Apple her yeni iPhone ile birlikte bir USB-C kablosu sunsa bile, kullanıcıların uyumlu bir şarj adaptörüne ihtiyacı olacak. Ancak bunun paketin bir parçası olması pek olası değil.
Apple bir süredir iPhone satışında kutulara şarj adaptörünü dahil etmiyor ve çok daha ince bir kutuya sahip. Benzer şekilde Samsung ve diğer bazı rakip markalar da kutularından şarj adaptörlerini çıkarmış durumda.
Apple, 2020'de iPhone 12'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte iPhone kutularına şarj cihazı koymayı bıraktı. Bir önceki yıl şirket, iPhone 11 Pro paketinin bir parçası olarak USB-C bağlantı noktasına sahip bir şarj adaptörü eklemişti. Bu da şu anda iPhone 11 veya önceki bir modelle birlikte satılan bir şarj cihazını kullanan herkesin USB-C bağlantı noktasına sahip yeni bir şarj cihazı satın alması gerektiği anlamına geliyor. Muhtemelen bu durumda olan bir sürü insan var. Çok sayıda Lightning aksesuarı olan müşteriler haricinde, geçişten en çok rahatsız olacak ana grup da bu.