İran Cumhurbaşkanlığı için bir kadın da aday oldu

İran Cumhurbaşkanlığı için bir kadın da aday oldu

İran'da eski milletvekili Hamide Zerabadi, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurusunda bulundu.

İran'da eski milletvekili Hamide Zerabadi, başvuru sürecinin son gününde İçişleri Bakanlığına gelerek cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen ilan etti. Zerabadi, "Umarım bir gün seçimlerde halk bir kadını cumhurbaşkanı olarak seçer" şeklinde konuştu.

Zerabadi, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dış politikada gerilimi düşürecek politikalar izleyeceğini ifade etti. Daha önce Reformist siyasetçi olarak Meclis'in 10. döneminde Kazvin Milletvekili olarak görev yapmıştı.

iranda-adaylar-belli-oldu-eski-cumhurbaskani-yardimcisi-ile-eski-kadin-milletvekili-de-ilan-etti-secim-iptal-e-1717408624671.jpeg

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında ölmesinin ardından seçimlerin Anayasa'ya göre 28 Haziran'da yapılması kararı alınmıştı.

Ancak adaylık başvurusu yapanların seçime katılmak için "ehliyet" sahibi olup olmadıklarının Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti'nin onayından geçmesi gerekiyor. Konsey, aday adaylarını "rejimin değerlerine bağlılıkları" yönünden değerlendiriyor. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiği "Velayet-i Fakih makamına ve İslami değerlere bağlılıklarında kusur bulunan" kişilerin adaylıkları reddediliyor.

iran-israilin-beyrutta-duzenledigi-saldiriyi-kinadi.webp

CUMHURBAŞKANI REİSİ'NİN ÖLÜMÜ

Cumhurbaşkanı Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti.

İran Anayasası'na göre, mevcut cumhurbaşkanının vefatı durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi için Meclis Başkanı, Yargı Erki Başkanı ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı'ndan oluşan bir kurulun gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyordu.

kayip-30-saniyede-neler-yasandi-reisi-nin-ozel-17352339-6568-amp.jpg

Bu çerçevede, yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında 20 Mayıs'ta gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanı seçiminin 28 Haziran'da yapılmasına karar verilmişti.

Seçimlere aday olmak isteyenler, 30 Mayıs'ta başlayan ve 5 gün süren bir süreçte İçişleri Bakanlığına adaylık başvurusunda bulundular.

İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Şu ana kadar, eski Sağlık Bakanı reformist Mesud Pezeşkiyan ile eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri muhafazakar Said Celili'nin adaylık başvurusu yapacaklarını açıklamıştı.