İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. İşte en çok oy alan iki isim

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. İşte en çok oy alan iki isim

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde 50 barajını geçemediği için en fazla oy alan reformist aday Mesut Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili ikinci tura kaldı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi, ilk turu önde tamamlayan Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili'nin ikinci tura katılacağını duyurdu. Pezeşkiyan %43.5 oy oranıyla birinci sıradayken, Celili %37.7 oy oranıyla ikinci sırayı aldı. Üçüncü sırada eski komutan Muhammed Bakır Galibaf %14 oy oranıyla bulunurken, din adamı Mustafa Purmuhammedi %1'in altında oy aldı.

Seçimlerin ikinci turu 5 Temmuz Cuma günü yapılacak.

thumbs-b-c-442009536aa8afa08d59874a14c74d0e.jpg

Devlete ait Tasnim haber ajansına göre seçime katılım oranı yaklaşık %40 civarındaydı. Eğer bu sonuç resmi kaynaklar tarafından doğrulanırsa, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki en düşük katılım oranı olarak kayda geçecek.

İran'da 61,5 milyon kayıtlı seçmen bulunmasına rağmen, bu seçimde düşük bir katılım bekleniyordu. Mart ayındaki parlamento seçimleri ve 2021'deki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de katılım düşük seviyelere gerilemişti.

1263816-801276485.jpg

SANDIKLARI TAŞIYAN ARACA SALDIRI

Seçimler sırasında Sistan-Belucistan eyaletinde, kimliği belirsiz silahlı kişilerin seçim sandıklarını taşıyan bir araca saldırması sonucu iki güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

2 ADAY GERİ ÇEKİLDİ

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin noktada sandık kuruldu. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Mayıs ayında helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılan seçimlerde, rejim tarafından onaylanan altı aday yarıştı. Ancak bu adaylardan ikisi, muhafazakar oyların bölünmesini önlemek amacıyla yarıştan çekilmişti; bu çekilmelerin dini liderliğin isteğiyle gerçekleştiği yorumları yapılmıştı.

Bugün yarışan dört cumhurbaşkanı adayı arasında yer alan Mesut Pezeşkiyan, kampanya sürecindeki söylemleriyle diğer adaylardan ayrıldı.

787036image1.jpg

Reformcu kanattan eski sağlık bakanı Mesut Pezeşkiyan, kadınlara yönelik sıkı başörtü kurallarını eleştiren açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Pezeşkiyan, ahlak polisinin bu tür dayatmalarını "ahlaksız" olarak niteleyerek, "Eğer belirli kıyafetler giymek günahsa, bu nedenle kadınlara yapılanlar 100 kat daha büyük bir günah. Bir kimseye giyiminden dolayı baskı yapma izni verildiği dinin hiçbir yerinde yazmıyor" demişti.

Ayrıca Pezeşkiyan, İran ekonomisine büyük zarar veren yaptırımları ortadan kaldırmak için Batı ile ilişkileri iyileştirmeye ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırmaya çalışacağını da vaat etmişti.

iran-tarihinin-en-dusuk-k-151-2-41.webp

Diğer yandan, Pezeşkiyan'ın rakibi Said Celili, İran'ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde ülkeyi temsil eden heyete başkanlık etmişti. Mustafa Purmuhammedi ise adaylar arasında din adamı olarak yer alıyordu.

Muhafazakar cumhurbaşkanı adayları ise Batı ile ilişkilerin iyileştirilmesine karşı çıkarak, İran'ın yaptırımlara rağmen başarılı olabileceğini savunuyor.

iran-reu-1948998.jpg