İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk oldu. Seçim zaferini kutladığı şarkı törene damga vurdu

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk oldu. Seçim zaferini kutladığı şarkı törene damga vurdu

İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Mesud Pezeşkiyan zafer kazandı. Türk kökenli olduğunu sıkça vurgulayan Pezeşkiyan, seçim zaferini "Türk'ün beli eğilmez" şarkısıyla kutladı.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Mesud Pezeşkiyan galip geldi. Pezeşkiyan %53.7 oy alarak rakibi Celili'nin %44.4 oyuna karşı üstünlük sağladı. Türk kökenli olduğunu sıkça vurgulayan Pezeşkiyan, seçim zaferini "Türk'ün beli eğilmez" şarkısıyla kutladı.

masount-pezeskian-proedros-iran-2e16d0ba-fill-1600x900-1-e1720244370398.jpg

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra Mesud Pezeşkiyan coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Ülkenin dört bir yanında kutlamalar yapılırken, Pezeşkiyan'ın zafer kutlamasında "Türk'ün beli eğilmez" şarkısının çalması dikkat çekti. Bu şarkıyı seçerek köklerine ve kültürel mirasına olan bağlılığını vurguladı.

pezeskiyan-2.jpg

PEZEŞKİYAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Mesud Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada birlik ve güven mesajı verdi. "Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum." sözleriyle, halka olan taahhüdünü ve desteğini ifade etti.

5.jpg

'TÜRKLÜĞÜMLE İFTİHAR EDİYORUM'

Seçim kampanyası süresince Türklüğünü sıkça vurgulayan Pezeşkiyan, "Evde çocuklarımla Farsça değil, her zaman Türkçe konuştum. Ben Türküm. Anam da atam da Türk. Türklüğümle iftihar ediyorum." şeklinde açıklamalarda bulundu.

sonuc-belli-oldu-iranin-yeni-cumhurbaskani-mesud-pezeskiyan-17202383331240-1-770x470.jpg

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan, İranlı bir tıp doktoru ve kalp cerrahıdır. 29 Eylül 1954 tarihinde Mahabad, İran'da doğmuştur. Sağlık alanında uzmanlaşmış olan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında İran'ın Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde rektörlük görevini üstlenmiş ve 2008'den beri beş dönem boyunca Tebriz milletvekili olarak görev yapmaktadır.

Siyasi kariyerinin yanı sıra, İran-Irak savaşı sırasında hem muharip hem de doktor olarak görev yapmış ve sağlık alanında özellikle kalp cerrahisi konusunda önemli çalışmalar yapmıştır.

Pezeşkiyan, 1994 yılında bir trafik kazasında eşi Fatma Mecidi ve bir oğlunu kaybetti. İki oğlu ve bir kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi.

yeni-proje.jpg

Mesud Pezeşkiyan, İran'da hükümetin muhaliflere karşı sert tutumunu eleştiren bir siyasetçi olarak tanınır. Özellikle 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında çıkan olaylarda, güvenlik güçlerinin müdahalelerini sert bir dille eleştirmiş ve insan hakları konusunda reform çağrıları yapmıştır. Ayrıca nükleer anlaşma gibi uluslararası konularda Batı ile iyi ilişkileri savunmuş ve İran'ın uluslararası alanda daha açık bir politika izlemesi gerektiğini belirtmiştir.

2021 yılında cumhurbaşkanlığı adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilmiş olmasına rağmen, 1 Mart'ta gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde yeniden Tebriz Milletvekili olarak seçilmiştir. Bu süreçte, halk desteği ve siyasi etkisiyle tanınan bir figür olarak öne çıkmıştır.