İris Cibre’den KKM reçetesi: Milyonların cebinden çekilecek parayı açıkladı

İris Cibre’den KKM reçetesi: Milyonların cebinden çekilecek parayı açıkladı

Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin reçetesini çıkaran İris Cibre, “Yılbaşından bugüne kadar kur korumalı mevduat hesaplarına 132 Milyar Türk Lirası (TL) ödendi. Bugünkü kurla yıl sonuna kadar 100 milyar TL civarında daha ödeme yapılabileceğini düşünebiliriz” dedi.

KKM REÇETESİ: MİLYONLARIN CEBİNDEN ÇEKİLECEK PARAYI AÇIKLADI

MedyaScope’dan Cenk Narin’e konuşan ekonomist İris Cibre, KKM ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dolar kurunda makul bir fiyat hesaplamasının yapılamayacağını vurgulayan İris Cibre, dolara örtülü bir müdahale olduğunu belirtti. Cibre, Türkiye’nin dış ticaret açığı olduğunu hatırlattı ve “Dış ticaret açığının finanse edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, piyasada bir dolar ihtiyacı söz konusu. İthalatçı, ihracatçı şirketler eninde sonunda dönüp dövizini piyasadan alıyorlar. Dolayısıyla da, belli bir talep var. Bu talep doğrultusunda da aslında Merkez Bankası örtülü şekilde müdahale ederken aslında likidite sağlamış oluyor piyasaya” dedi.

Artan döviz kuruyla, kur korumalı mevduatın Hazine üzerindeki yükünün de arttığını söyleyen Cibre, “Yılbaşından bugüne kadar kur korumalı mevduat hesaplarına 132 Milyar Türk Lirası (TL) ödendi. Bugünkü kurla yıl sonuna kadar 100 milyar TL civarında daha ödeme yapılabileceğini düşünebiliriz.”

‘CİDDİ ZARARDAYIZ!’

Cibre, Fed’in yaptığı faiz artışlarıyla birlikte doların güçlenmesinin Türkiye’nin cari açığını yükselteceğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Bizim yoğun ihracatımız Euro bölgesi ve Avrupa Birliği’ne. Şimdi ihracatımızdan alacağımız ödemenin değeri düşerken, ithalatımızın yoğunluğu da dolar tarafında olduğundan harcayacağımız, yani ödemesini yapacağımız şeyin, değeri artıyor. Dolayısıyla, bu ne demek oluyor? Dış ticaret hadlerinin iyice düşmesi anlamına geliyor. Aslında dış ticaret olarak ciddi zarardayız. Türkiye’nin enflasyonla büyümesinin bir tercih olduğunu söyleyen Cibre, “Bizim enflasyon sorunumuz yokmuş, rezerv sorunumuz yokmuş, Çin gibi, dış ticarette fazla veriyormuşuz gibi bir ekonomi yönetimi var. Halbuki, bizim çok ciddi bir cari açığımız var ve artmaya devam ediyor. Dış borcumuz çok yüksek.

‘GELİR DAĞILIMINI BOZUYORSUNUZ’

Bankalara birtakım yaptırımlar ve cezalarla siz düşük faiz politikası uyguluyorsunuz fakat bu durumdan sadece sermayesi ve yüksek gelir birikimi olan bir kesim yararlanabiliyor bu imkanlardan. Türkiye’de dar gelirli kesimin oranı çok yüksek. Enflasyonu bu uyguladığınız aksiyonlarla körüklediğiniz için maaşlar da eriyor. Çünkü maaşlar aynı oranda artmıyor. Dolayısıyla siz bir kesimi, orta kesimini de yok edercesine gelir dağılımını bozuyorsunuz.”

İlgili Haberler