İshale neler sebep olur? İshal tedavisi? İshalin nedenleri?

İshale neler sebep olur? İshal tedavisi? İshalin nedenleri?

İshal semptomları, hastalığın şiddetine göre sıralanmaktadır. Eğer hasta birey az oranda sıvı kaybetmişse daha çok susuzluk şeklinde kendini gösteren şikayetler, orta seviye bir sıvı kaybında ise ağızda kuruluk hissi, huzursuzluk ve idrarda azalma gibi semptomlar belirebilir.

Oldukça farklı sebeplere bağlı şekilde ortaya çıkabilen ishal, çoğu zaman çevresel faktörlerle oluşur. İshalin düzeyleri bulunur, hafif olması halinde hastalığa karşı iyi gelen gıdalar ile sorunu kontrol altına almak mümkün olabilir. Yaz döneminde sıkça rastlanan yaz ishali, en çok 0-5 yaş skalasındaki çocukları etkilemektedir. Sık tuvalete çıkma durumunda, dışkılama sulu değil ise bu tablo genelde ishal olarak nitelendirilmez.
 
İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?
 
Vücudun bir bölümünde bir sıvı kaybı mevcutsa, belirtiler daha şiddetli şekilde kendini gösterir. Buna göre en yaygın olarak görülen ishal semptomları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
 
Sıvı dışkılama
 
Acil dışkılama isteği
 
Büyük tuvaleti tutmakta güçlük çekme
 
Fazla dışkılama
 
Susuzluk
 
Bulantı ve kusma
 
Ateş
 
Halsizlik
 
Midede ağrı ve gaz
 
Yaz aylarında kendini gösteren bakteriyel enfeksiyonlar genelde;
 
Ateş,
 
Kusma,
 
Mide bulantısı,
 
Karın ağrısı şikayetleriyle meydana gelmektedir.
 
Vücuttaki ateş bazı vakalarda 39 derecenin üstüne çıkabilmektedir. Bu durumda çocuklar için asıl tehlikeli olan durum, ishal ve kusma şikayetleridir. İshal ile beraber kusma, vücutta ciddi miktarda sıvı kaybına sebep olmaktadır. Bu sebeple ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın ne denli şiddetli olduğuna dikkat etmesi son derece önemlidir. Kusmanın ishalle beraber görüldüğü vakalarda, hasta yeteri oranda beslenemeyip sıvı tüketemediği için bedenindeki sıvı oranının dengelenmesi de güçleşir.
 
 
İSHAL NEDEN OLUR?
 
Hava sıcaklıklarının artış göstermesi ile beraber bakteriyel enfeksiyonlar da gıdalarda kolay ve seri bir biçimde üreyebilmektedir. Gıdaların saklanma koşullarına bağlı şekilde mikroplarda ve neden oldukları toksinlerde artış gözlemlenmektedir. Enfeksiyonlu gıdaları tüketen bireyler, genelde gastroenterit adıyla tanınan ishal vakası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun için uzun zaman dışarıda açık bir biçimde beklemiş olan gıdaların tüketilmemesi önem arz etmektedir.
 
İshal hastalığı bakteriyel enfeksiyonlar ya da bağırsak hastalıkları gibi sorunlara bağlı şekilde ortaya çıkabilir. En yaygın olarak gözlenen ishal nedenleri şunlardır:
 
Su ve gıdalarla yolu ile oluşan, bağırsaktaki mikrobik hastalıkları
 
Süt ve süt ürünleri gibi gıdaları tolere edememe
 
Parazitler
 
Müshil kullanımı
 
İlaca bağlı yan etkiler
 
Inflamatuar gibi bağırsak yapısına zarar veren hastalıklar
 
İrritabl gibi bağırsağın işlevine zarar veren hastalıklar
 
İshale neden olan pek çok farklı mikrop vardır;
 
İSHAL TÜRLERİ NEDİR?
 
1) Akut İshal
 
Genellikle 1 ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
 
2.) Sürekli İshal
 
2 ila 4 hafta arasında seyreder.
 
3) Kronik İshal
 
Minimum 1 ay sürmektedir. Semptomları devamlı olabilir ya da zamanla iyileşip tekrar belirebilir.
 
İSHAL TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?
 
İshal tanısı için hekime danışan kişilere tıbbi geçmişleri sorulur ve varsa kullandıkları ilaçlar incelenir. Hekim tarafından fizik muayene yapılarak ishale sebep olan sorunu belirlenir.
 
Bunun için bazı testler yapılmaktadır. Bu testler arasında;
 
Tam kan sayımı testi,
 
Bakteri ya da parazitlerin varlığını kontrol etmek için dışkı (gaita) testi,
 
Sigmoidoskopi,
 
Kolonoskopi gibi testler yer almaktadır.
 
Bu testlerde hastanın rektumuna sokulan ince ve ışıklı bir tüp yardımı ile hekim bağırsakların içini gözlemleyebilir ve gerekli gördüğü zaman küçük bir doku örneği alarak biyopsi yapılmasını sağlayabilir. Esnek sigmoidoskopi kolonun alt bölgelerinin görüntüsünü sağlarken, kolonoskopi ise hekimin kolonu bütünüyle gözlemlemesini sağlar.
 
Ayrıca doktor muayenesinin ardından ishal tanısı için bazı testler istenebilir. Bunlar;
 
Dışkı kültürü ile bakteri ve parazit gibi enfeksiyon faktörlerinin araştırılması,
 
Bazı hastalıkları elemek için kan testleri,
 
Gıda intoleransını belirlemek için açlık testi,
 
Bağırsakların bir kısmını direkt olarak gözle incelemek için sigmoidoskopi ya da kolonoskopi gibi muayeneler şeklinde sıralanabilmektedir.
 
İSHAL NASIL GEÇER?
 
İshalde genel seyrin iyi olduğu, bulantı ve kusma şikayetlerinin olmadığı kişilerde 1 litre kadar kaynatılıp soğutulan suya;
 
1 çorba kaşığı şeker,
 
1 tatlı kaşığı tuz,
 
1 tatlı kaşığı karbonat eklenir. Hazırlanan bu karışım sık aralıklarla tüketilir.
 
Daha ağır seyreden vakalarda hasta ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun zamandır devam eden ishal (1 günden fazla) var ise, muhakkak hastane koşullarında damar yoluyla sıvı ve elektrolit takviyesi alınmalıdır. Ayrıca buna ek olarak dışkı incelemesi yapılarak hastalığın tedavi planlaması ayarlanmalıdır.
 
İshal süresince doğru ve düzgün beslenme son derece önemlidir. Bu dönemde yağlı ve lifli yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. İshale iyi gelen gıdalar arasında patates ve muz, potasyum kaybını önleme hususunda en önemli besinlerin başında gelmektedir.
 
İSHAL YAPAN YİYECEKLER...
 
İshal yapan yiyecekleri şu şekilde sıralamamız mümkündür: Sarımsak, soğan, karpuz, kavun, baharatlı yemekler, acı biber, kızartma türleri, kefir, fast food, yoğurt, yeşil sebzeler, yağlı gıdalar, aşırı meyve ve sebze tüketimi.
 
BEBEKLERDE İSHAL YAPAN DURUMLAR...
 
Bebeklerde ishal nedenleri arasında; anne sütü ile beslenmeme, hazır ek gıdalar, hijyenik ortamda hazırlanmayan mamalar, biberon ve emzik kullanımında hijyenik olmamak, bebeğin ağzına kirli ellerle dokunmak, arıtılmamış ve kaynatılmamış suların tüketimi ve rota virüsü yer almaktadır.
 
Bilhassa rota virüsü bebekler için önemli ölçüde risk taşımaktadır. Zehirli ishale sebebiyet veren virüs bebeklerde ölümcül sonuçlara sebep olabilmektedir. Özellikle bebeklerin ishal döneminde susuz kalması en büyük risk faktörünü oluşturmaktadır. Rota virüsü aşısı, bu rahatsızlığa karşı en etkili korunma yöntemidir.

İlgili Haberler