Sağlık yönünden birçok faydası bulunan ısırgan otunun çeşitli tüketim alternatifleri bulunuyor. Hamur işleri, börek ve poğaçalarda kullanılabileceği gibi yemeklere de katılabilir. Ayrıca ısırgan otu salatası da yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra çay olarak da tüketim sağlayabilirsiniz. Isırgan otu pişirildiğinde de içindeki vitaminleri kaybetmemektedir. Isırgan otu taze olarak tüketiminde özellikle açık yaralara sahipseniz alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden tüketirken dikkatli olunmalıdır.
Taze ısırgan otunun toplarken dikkatli olmalısınız. Ciltle temas haline kaşıntı ve kızarıklık görülebilir. Isırgan otunu topladıktan sonra sıra tüketimine geldi. Taze ısırgan otunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Isırgan yemeği olarak tüketebileceğiniz gibi börek ya da poğaçalarınıza da katabilirsiniz. Bunun yanı sıra çay olarak tüketimi de yaygındır.
ISIRGAN OTU SUYU NEYE İYİ GELİR?
Isırgan otunun suyu en az kendisi kadar yararlıdır. Isırgan otu suyunun birçok faydası bulunmaktadır. İşte, ısırgan otu suyunun başlıca faydaları:
Kasık ağrılarına oldukça iyi gelmektedir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
İdrar söktürücü özelliğinden dolayı ödemi azaltır.
Sivilce tedavisinde de etkilidir.
Kan şekerini dengeler.
Vücuda enerji verir.
Yeni doğum yapmış emziren annelerin süt üretimlerini arttırır.
Erkeklerdeki iktidarsızlık sorunlarına iyi gelir.
Kabızlığa iyi gelir, bitkinlik ve halsizliğin önüne geçer.
Böbreklerin temizlenmesinde etkilidir.
Karaciğeri yeniler.
Saçları besler.
Regl dönemlerindeki ağrıları azaltır.
Halk arasında “kuru öksürük” olarak bilinen öksürüğün kesilmesinde etkilidir.
Demir eksikliğini giderir.
Antibakteriyel özelliği nedeniyle ağız ve diş sağlığında faydalıdır.
Gut hastalığına iyi gelmektedir.