Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın piyasasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yarım gram ve 0.25 gram altın üretimini yasaklamasıyla ilgili konuşan İslam Memiş, bu kararın 1 gram altın üretiminin geleceği hakkında ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirtti.
Memiş, küçük altın birimlerine talebin, tasarruf ve hediye amaçlı alımların olduğunu vurguladı.
Altın piyasasında önümüzdeki dönemde insanların fiziki varlıklardan uzaklaştırılacağını öngören Memiş, altın üzerinden vergilendirme sistemlerinde de değişikliklerin olabileceğini ve bankalar arasında alım satım makas aralığının ekonomiye katkı sağlamadığını belirtti.
Memiş, özellikle çeyrek altınların son dönemdeki tuhaf durumuna dikkat çekerek altın basımı ve arzının kimler tarafından kontrol edildiğini sorguladı.
Altın piyasasında fiziki altın varlıkların kıymetini bilmeye ve anlamaya vurgu yapan Memiş, gelecek nesillerin altın biriktirme olanaklarının kısıtlı olabileceğine dikkat çekti.
Memiş, ABD'nin altın rezervlerine rağmen insanları sürekli dolara yönlendirdiğini, ancak dünya ülkelerinin altınla alışveriş konusunda belirleyici olacağını ifade etti.
İslam Memiş'in açıklamaları şöyle:
"VERGİLENDİRME SİSTEMİ GELEBİLİR"
Benim tezim şu, insanlar fiziki varlıklardan uzaklaştırılıyor ve uzaklaştırılacaklar. Bundan sonraki süreçlerde yine altın üzerinden yeni vergilendirme sistemi gelme olasılığı çok güçlü.
Bankaların alım satım makas aralığı o yüzden 50-60 lira. Bunun ekonomiye de bir katkısı olmuyor. Bir vatandaşımız ev, araba alacak, bozacak 1 kilogram altınını, 2000 dolardan bahsediyorum.
Son iki haftadır çeyrek altınlarda tuhaf bir durum oldu. Darphane'nin bastığı altınlarda ciddi bir işçilik koyuluyor. Çünkü Darphane talebe yetişemiyor. Soru şu? Yetişemiyor mu, yetişmiyor mu?-
Bu soruyu değerlendirmemiz lazım. Bir sorun var, peki bu kadar yoğun çalışmalara rağmen, altın basılmasına rağmen bunu kim alıyor, piyasaya kim sürüyor? Çeyrek altında 70 liralık işçilik var son iki haftadır.
NOT: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.