Sağlıklı diyerek yiyoruz! Yanlış tüketimi zehre dönüşüyor

Sağlıklı diyerek yiyoruz! Yanlış tüketimi zehre dönüşüyor

Uzmanlar, halsizlik, dikkat dağınıklığı, geçmeyen yorgunluk ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine neden olan demir eksikliğinin giderilmesi için tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Demir vitamin oranı yüksek olsa da bazı gıdaların yanlış tüketimi insan sağlığı için risk oluşturuyor.

Vücudumuz için gerekli olan demir vitamini büyük miktarda alınırsa zararlı olabilir. Demir zehirlenmesi karaciğer, kalp kası, damar sistemi ve beyinde hasara neden olduğu görülmüştür. Sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğiniz ıspanak bazı durumlarda zehre dönüşebiliyor. İşte haberin detayları…

ISPANAK ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Demir oranı yüksek gıda deyince ilk akla gelen kırmızı et ve ıspanak oluyor. Ancak unuttuğunuz bir nokta bulunuyor. O da ıspanak zehirlenmeleri. Demir içeren gıdalarla birlikte C vitamini almayarak, aşırı dozda demire bağlı sağlık sorunları riski azaltılabilir.

Doğru şekilde tüketilmediğinde insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Bu nedenle, ıspanak ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamanız önerilir. Ispanak sadece iyi yıkanmadığında değil; doğru koşullarda saklanmadığında ve kısa sürede tüketilmediğinde de insan sağlığını tehdit ederek besin zehirlenmesine yol açabilir.

 

Ekran görüntüsü 2023-01-27 135642

 

FAZLA ISITMADAN TÜKETİN

Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir. Ispanak zehirlenmesinin diğer bir nedeni de içerisinde bulunan histaminin, histamin duyarlılığı bulunan kişilerde yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır.

 

ISPANAK ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

*Mide krampları

*Bulantı

*Kusma

*Baş ağrısı

*İshal (bazı durumlarda kanlı ishal)

*Ateş

*Bulanık görme

*Halsizlik

ISPANAK TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ispanaklara dokunmadan önce ellerinizi 20 saniye boyunca yıkayın. Ardından çürük ya da küflü gibi görünen hasarlı yapraklarını kesin. Ispanağın içinde bulunabilecek yabani otların temizleyin. Ispanağı bir miktar sirkeli su içerisine koyarak bekletin. Eğer hemen tüketmeyeceksiniz, buzdolabına koyarken iyice kuruduğundan emin olun.

Ispanak yemeğini yaz ve ilkbahar aylarında bir saatten fazla, sonbahar ve kış aylarında ise iki saatten fazla dışarıda tutmayın ve tükettikten sonra hemen buzdolabına kaldırın. Mümkün olduğunca hızlı tüketmeye özen gösterin, ıspanak yemeğinin iki günden fazla buzdolabında saklanması besin zehirlenmesine yol açabilir. Tekrardan ısıtılmamalıdır.

İlgili Haberler