Isparta’da keşfedilmişti! Boya böceği literatüre girdi

Isparta’da keşfedilmişti! Boya böceği literatüre girdi

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç önderliğinde yapılan araştırma, boyamada kullanılan bir böceğin keşfini sağladı.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda boyamada kullanılan bir böcek türü olan koşnilin kırmızı renk veren bir alt türü keşfedildi. Uzun yıllar süren saha araştırması ve bilimsel deneylerin ardından Prof. Dr. Mustafa Genç liderliğindeki ekip, bu yeni türü dünya literatürüne kazandırdı.

aw202844-04.jpg

“DÜNYANIN YEDİNCİ BOYA BÖCEĞİ”

Prof. Dr. Genç, bu keşfin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Ekonomik, ticari, gıda ve tekstil sektörüne yeni bir buluş olarak dünyanın yedinci boya böceğini dahil etmiş olduk" dedi.

aw202844-02.jpg

Yüksek lisans öğrencisi Bengü Aydın ile birlikte laboratuvarda yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, bu böceğin ipek, pamuk ve yün gibi kumaşlarda boyama işlemlerinde kullanılabileceği belirlendi. Prof. Dr. Genç, elde ettikleri verilerin doğruluğunu test etmek için örneklerin İstanbul'daki Doğal Boya Araştırma Geliştirme Laboratuvarı'na gönderildiğini ve sonuçların olumlu olduğunu açıkladı.

aw202844-02-001.jpg