İşbaşı eğitim programları sadece işsiz olan vatandaşlar için değil aynı zamanda dul ve yetim aylığı alan, sosyal yardım alan, isteğe bağlı sigortalı olan, engelli maaşı alan vatandaşlar için de veriliyor. İŞKUR'un açtığı bu kurslara katılarak hem yeni bir meslek sahibi olabilir hem de günlük olarak kazanç sahibi olabilirsiniz. Peki İŞKUR işbaşı eğitim programı detayları neler? Devlet tarafından çalışmayanlara verilen destekler neler?
İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI
İlan365.net'te yer alan habere göre, çeşitli sebeplerle işini kaybeden vatandaşlar İŞKUR kaydı yaptırmaları durumunda İşbaşı eğitim programlarına katılma hakkı kazanıyor. Ayrıca bu fırsat sadece işsiz olan vatandaşlar için değil aynı zamanda tarımsal faaliyette bulunan, sosyal yardım alan, isteğe bağlı sigortalı olan, engelli maaşı, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar için de geçerli.
GÜNLÜK HARÇLIK VERİLİYOR
Ayda 26 gün olarak uygulanan bu programlarda haftada 45 saat çalışanlara günlük olarak 108.68 lira ödeme yapılıyor. Öğrenciler işbaşı eğitim programlarına katılırsa günlük 81.51 lira alırken işsizlik maaşı alan vatandaşlar ise 54.34 lira ek gelir elde edebiliyor. Hem işsizlik maaşı alan hem de İŞKUR işbaşı eğitim programlarına katılan 1 kişi aylık en düşük 4 bin 252 liraya kadar kazanç elde edebiliyor.
MESLEKİ EĞİTİM KURSU DA VERİLİYOR
Sadece işbaşı eğitim programları değil aynı zamanda İŞKUR tarafından mesleki eğitim kursları da veriliyor. Bu kurslara katılanlara ise günlük 45 lira harçlık ödeniyor. İstihdam garantisi olmayan eğitim kurslarına katılanların günlük aldığı harçlık ise 35 lira oluyor. Özellikle sanayi sektöründe bulunan mesleklerle ilgili kurslara vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterirken bu gruba giren kurslarda verilen harçlık 70 TL oluyor.
TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMI
İŞKUR'un vatandaşları hem meslek sahibi yapan hem de yeni bir iş kapısı açan diğer programı lise Toplum yararına program oluyor. Bu programına katılan ve çalışan vatandaşlar asgari ücret alıyor. Ayrıca İŞKUR'un bu eğitim programlarına katılan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden de bedava olarak faydalanıyor. Genel sağlık sigortası primleri vatandaşlar için devlet tarafından ödeniyor bu süreçte işsiz olan vatandaşların ailesi bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşi de sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanma şansını elde ediyor.
İŞKUR'UN DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
İşsiz olan vatandaşlar İŞKUR’a kayıt yaptırmaları durumunda iş ve meslek danışmanlığı ücretleri ne de tamamen ücretsiz olarak alabiliyor. İşsizler için yeniden iş sahibi olmak kolaylaşıyor. Çünkü meslek danışmanları sizin için uygun olan doğru işlere yönlendiriyor.
ANNELERE KREŞ YARDIMI VE İŞ PROJESİ
İŞKUR ev hanımı ve anneleri de unutmuyor. İstihdam garantili meslek kurslarına katılan 2-5 yaş arası çocuğu olan anneler için aylık 400 lira kreş yardımı verilirken aynı zamanda işte anne projesi kapsamında 0-15 yaş arası çocuğu olan kadınlar günlük 110 lira zaruri gider ödemesi alabiliyor.
İŞKUR MESLEKİ KURSLARA KATILIM ŞARTLARI
İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki kurslara katılmak için birtakım şartlara uygun olmak gerekiyor. İŞKUR katılım şartları şu şekilde;
15 yaşından büyük olmak
İşsiz olmak ve İŞKUR’a kayıt yaptırmak
Katılacağınız kurstaki mesleğin gereklerine uygun olarak özel şartları taşımak.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 3600 ek göstergenin taslak metni ortaya çıktı
Erken emeklilik fırsatı: 10 maddelik borçlanma hakkı
Karşılıksız bin 100 lira devlet desteği... Başvurmak için son gün