İstanbul'da Süper Ay

İstanbul'da Süper Ay

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük gözlemlendiği 'Süper Ay' İstanbul'da Süleymaniye Camisi ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile birlikte görüntülendi.

ALİ AYDIN/GÜNBOYU

SÜPER AY NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Süper ay Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olduğunda (Yerberi), aynı zamanda ay dolunay evresindeyken oluşur.

Ay, Dünya'nın yörüngesinde dolaşırken onu Dünya'ya yaklaştıran ve uzaklaştıran eliptik bir yörünge ve oval şekle sahiptir. Bu elipsteki en uzak nokta yeröte olarak adlandırılır ve Dünya'dan ortalama olarak yaklaşık 405.500 kilometre (253.000 mil) uzaklıktadır. En yakın noktası, Dünya'dan ortalama 363.300 kilometre (226.000 mil) uzaklıkta olan yerberi'dir.

Yerberi'de bir dolunay göründüğünde, normal bir dolunaydan biraz daha parlak ve daha büyüktür (en sönük göründüğü ayından yaklaşık (% 17 daha büyük ve % 30 daha parlak görünür). Bu görünen yeni ayın biçimi "Süper ay" olarak adlandırılır.

Süper Ay'lar yaklaşık olarak her 14 ayda bir meydana gelir ve görünümleri gözlemcinin konumuna ve atmosferik koşullara bağlı olarak değişebilir. Ay tutulması sırasında gerçekleştiğinde, diğer bir deyişle "kanlı Ay" olarak da bilinir.