'Legionella pneumophila' adlı bakteri ciddi akciğer enfeksiyonuna (lejyoner zatürresi) ve hatta ölümlere yol açıyor.
Diken'den Mesude Demir'in haberine göre, hastanede 48-72 saat veya daha uzun süredir yatan ve zatürre belirtileri gösteren hastaların Legionella açısından değerlendirilmesi istendi.
UZMANLARDAN PEŞ PEŞE UYARI YAĞDI
Hastanede legionella pneumophila kaynaklı hastalık tespit edilmesi üzerine ilk uyarı, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından 16 Mayıs'ta yazılı olarak yapıldı. Bu uyarıyla birlikte, hastanede farkındalığın artırılması ve daha etkin tanının sağlanması amaçlandı.
Tüm birimlere iletilen bu yazıda ayrıca, hastaneye legionella testi temin edilmesi de talep edildi. İkinci uyarı ise başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci tarafından 5 Temmuz'da "Acele" başlığıyla gönderildi ve bu uyarıda da aynı önlemlerin alınması istendi.
Her iki uyarıda da, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100'ün üzerinde nabzı olan, ishal veya nörolojik belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması talimatı verildi.
Başhekim imzalı yazıda da legionella testi temininin önemi vurgulandı.
SOLUNUM YOLUYLA İNSAN VÜCUDUNA GİRİYOR
Lejyoner zatürresi hakkında bilgi veren göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bakterinin suda ürediğini ve solunum yoluyla insan vücuduna girebildiğini belirtti. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürrenin daha ağır seyredebileceğini ifade etti. Bakterinin su kuleleri, tankları ve depolar gibi durgun sularda ürediğini ve bu alanların düzenli dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kılınç ayrıca, belirtiler arasında bulantı, kusma, ishal gibi akciğer dışı belirtiler olduğunu ve hastalığın sindirim sistemi hastalığıyla karıştırılabileceğini söyledi. Ayrıca, kan tuz düzeyini düşürebildiğini ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açabileceğini, nörolojik belirtiler gösterebileceğini belirtti.