İtalya, kovid-19'un ikinci ve üçüncü dalgalarını yönetmek için aylarca uygulanan sıkı kilitlenmelerin ardından bugün kısmen açıldı. Ülke, bu kapsamda pandemi nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybı yaz aylarında toparlamayı umuyor. Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesi kapsamında ülkedeki bölgelerin dörtte üçü düşük riskli "sarı" kategoride ilan edildi. Kalabriya, Sicilya, Valle d’Aosta, Basilicata ve Puglia bölgeleri turuncu, Sardunya Adası kırmızı, geri kalan tüm bölgeler ise sarı olarak belirlendi. Böylelikle, bugün itibariyle yaklaşık 50 milyon kişi ülke içinde rahatlıkla seyahat edebilecek. Bununla birlikte, barlar ve restoranların dışarıda masa hizmetini yeniden başlatmalarına izin verildi.
BAZI BÖLGELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI
Sarı kategoride yer alan bölgelerde, ayrıca her düzeydeki eğitim kademisinde yüz yüze eğitim başladı. Roma'nın Trevi Çeşmesi yakınlarındaki bir restoran olan Baccano'nun 26 yaşındaki baş garsonu Daniele Vespa, konuya ilişkin yaşadığı mutluluğu dile getirerek, "Umarım yakında içeride de yeniden açabiliriz. Bu, normalliğe dönüşün başlangıcıdır" dedi.
SİNEMA VE KONSER SALONLARININ KAPASİTESİ BELLİ OLDU!
Diğer taraftan, sarı kategoride yer alan bölgelerde sinemalar, tiyatrolar ve konser salonları da yüzde 50 kapasiteyle açıldı. 1 Temmuz'a kadar yüzme havuzları, spor salonları, spor etkinlikleri ve eğlence parklarının da kademeli olarak açılacağı bildirildi. Öte yandan, İtalya, II.Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin ekonomik durgunlukla mücadele ediyor. Başbakan Mario Draghi, bölgesel hükümetlerin ve kısıtlamaları hafifletmek yapılan sokak protestolarından yoğun baskı altında bulunuyor. Draghi, enfeksiyon ve yoğun bakıma kabul oranlarının düştüğünü belirterek "hesaplanmış bir risk" aldığını söyledi. Şimdiye kadar İtalya, 3 milyon 960 bin vaka ve 119 bini aşkın ölüm bildirdi.
YAZ AYLARINDA VAKALARDA ARTIŞ YAŞANABİLİR
60 milyon nüfusa sahip İtalya’da şimdiye kadar nüfusun yüzde 20’den fazlası en az bir doz aşıyla aşılandı. Ancak, uzmanlar bu oranın yeniden açılmak için yeterli olduğunu düşünmüyor. Sağlık Kuruluşu GIMBE Vakfı'nın Başkanı Nino Cartabellotta, "Aşamalı yeniden açılma eğer normalleşme olarak yorumlarırsa vaka sayılarında büyük bir artış yaşayabiliriz. Bu yaz mevsimini tehlikeye atar” dedi.
İtalya, 2020'nin başlarında pandemiden en kötü etkilenen AB ülkesi oldu ve hala birlikteki en derin resesyonlardan birini yaşıyor. Ülkede ekonomi geçen yıl yüzde 8,9 küçüldü ve bir milyonu aşkın kişi işini kaybetti. İtalya, umutlarını büyük ölçüde AB tarafından finanse edilen 222,1 milyar eurouk bir yatırım ve reform planına bağlıyor. Roma, bloğun 750 milyar euroluk salgın sonrası kurtarma fonunun en büyük alıcısı olarak öne çıkıyor. Başbakan Draghi, 2026 yılına kadar büyümeyi 3,6 yüzde puan artıracağını umduğu programı, Brüksel’e cuma gününden önce sunacak.
KADINLARA VE GENÇLERE DE YARDIM EDİLECEK!
Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, planın salgının yol açtığı hasarı onaracak ve İtalyan ekonomisinin "yapısal zayıflıklarını" çözebilecek "tarihi bir müdahale" olacak. Bununla birlikte, hükümetin kurtarma paketiyle yatırım yapacağı öncelikli konular arasında ise şunlar yer alıyor: altyapı, özellikle yüksek hızlı demiryolları; hidrojen enerji projeleri de dahil olmak üzere yeşil enerji; internet hizmetlerine ve dijitalleşmeye yatırım. Plana göre ayrıca salgından ekonomik olarak orantısız bir şekilde etkilenen kadınlara ve gençlere de yardım edilecek.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev: Türkiye ve İsrail arasında arabulucu olabiliriz
İş arayan tiyatrocu kadından skandal iddialar! "Tecavüze uğradım, alıkonuldum"
Bu hastalık kovid-19’dan ölme riskini 9 kat artırıyor
Erdoğan Biden'a 'soykırım' cevabını ne zaman verecek?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Aşılama neden hızlı ilerlemiyor?' sorusunu yanıtladı