İzmir'de korkutan görüntü! Rengi değişti

İzmir'de korkutan görüntü! Rengi değişti

İzmir'in Karşıyaka ve Balçova ilçelerinde denizlerde görülen renk değişiklikleri şehir halkında büyük şaşkınlık yarattı.

İzmir'in farklı ilçelerindeki denizlerde meydana gelen renk değişiklikleri, şehir sakinlerini şaşırttı. Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir Balıkçı Barınağı'nda denizin yeşile döndüğü gözlenirken, Balçova ilçesindeki Çakalburnu Dalyanı'nda denizin renginin kahverengiye döndüğü bildirildi. Bu durum çevrede kötü koku yayılmasına neden oldu.

498jpg-exih0hromkef8mvfpfl7ka.jpg

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yaşar, son günlerde hava sıcaklıklarının ani bir şekilde yükselmesiyle İzmir Körfezi'nde beklenmedik bir renk değişimi olduğunu belirtti. Karşıyaka civarında yeşilimsi bir renk oluşumunun plankton patlamalarından kaynaklandığını, Çakalburnu Dalyanı'nda ise kahverengi tonlarının kirlilik ve plankton patlamaları sonucu ortaya çıktığını açıkladı.

857jpg-icartd61ouaomzidrk-e-q.jpg

Deniz kirliliği konusunda da önemli tespitlerde bulunan Prof. Dr. Yaşar, özellikle 2007'den sonra derelerin betonlanması ve arıtma tesislerinin yetersiz kalmasıyla İzmir Körfezi'nin ciddi şekilde kirlendiğini ifade etti. 2011-2012'den itibaren körfezde kötü kokuların arttığını ve deniz marullarının çoğaldığını belirten Prof. Dr. Yaşar, geçen yıl yaşanan toplu balık ölümlerinin de endişe verici olduğunu dile getirdi.

4115729404jpg-gf-ngfaayeuk-ufqj8xx-w.jpg

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde deniz kirliliğiyle mücadelenin yoğunlaştığını ancak sonraki dönemlerde bu çabaların yetersiz kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, 2005'li yıllarda körfezin mavileştiği ve temizlediği günlerin geride kaldığını belirtti. Son yıllarda yapılan hatalı altyapı uygulamalarının körfez için bir felaket olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yaşar, körfeze temiz su girişinin sağlanması ve bilimsel yöntemlerle derelerin betonlarının kaldırılması gerektiğini vurguladı.