Kabus geri dönüyor! Bu kez daha da bulaşıcı

Kabus geri dönüyor! Bu kez daha da bulaşıcı

Koronavirüs’ün alt varyantlarından biri Avrupa’da yeniden zirveyi gördü. Uzmanlar uyarıları art arda sıraladı.

Bu kez daha da bulaşıcı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronovirüs bazı ülkelerde tamamen bitse de bazılarında görülmeye devam ederken korkutan bir haber geldi. Koronavirüsün yeni varyantı XEC, Avrupa ülkelerinden birinde ağustos ayında zirveyi gördü.

XEC'nin özellikle Avrupa’da yayılım gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, aşıların yenilenmesi gerektiğini belirterek çağrı yaptı.

200 milyon kişiyi etkiliyor: Uzun Covid'in nedeni bulundu - Sağlık Haberleri

Bilim insanları, XEC'nin "daha bulaşıcı" bir varyant olduğunu ve kısa sürede baskın hale gelebileceğini belirtti. Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü Müdürü Dr. Eric Topol, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, XEC'nin kontrolü ele geçirmeye başladığını ifade etti.

AHEF | CORONA VİRÜS BİLGİLENDİRMESİ

AMERİKA VE ASYA'DA HIZLA YAYILIYOR

XEC varyantı, ilk olarak Haziran 2024’te Berlin’de tespit edildi ve o tarihten bu yana Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da hızla yayıldı. Slovenya, Ağustos ayında bu varyantın en yoğun görüldüğü ülkelerden biri oldu. Ülkedeki Covid-19 vakalarının %10’undan fazlası XEC varyantına ait.

Koronavirüs Testi, Çeşitleri, Uygulaması | Tetra Laboratuvar

BELİRTİLERİ NELER?

XEC varyantının belirtileri önceki Covid varyantlarına benziyor. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, koku kaybı, iştahsızlık ve vücut ağrıları gibi semptomlar yaygın olarak gözlemleniyor.

Uzmanlar, ağır hastalık ve hastaneye yatışlara karşı korunma sağlamak amacıyla Covid aşılarının yenilenmesi gerektiği konusunda uyarıyor. XEC’nin yayılım hızına karşı aşının önemini vurgulayan bilim insanları, varyantın kontrol altına alınmasının zaman alabileceğini belirtti.