Kahramanmaraş'ta TOKİ konut alanına itiraz edildi.

Kahramanmaraş'ta TOKİ konut alanına itiraz edildi.

Dünya’nın sayılı yerlerinden olan Kahramanmaraş'taki ceviz yetiştiriciliği alanının depremzedeler için toplu konut inşasına başlanmasına itiraz edildi. 135 dönümü inşaata açıldı, kalan 250 dönüme dokunulmaması isteniyor.

Türkiye''de 11 kenti etkileyen depremler sonrası barınma sorununun çözümüne çalışılıyor. Kalıcı konutların yapılacağı yerlerin zemin etütlerinin biterken, bazı yerlerde ise kalıcı konutların temelleri atılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum''un verdiği bilgiye göre Kahramanmaraş''ta bin 340 kalıcı konutun inşasına başlandı. 

Toplu Konut İdaresi''nin (TOKİ) depremzedelerin barınması için konut inşası için seçilen yerlerden biri de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi''nin (KSÜ) bilimsel araştırmalarının yapıldığı SEKAMER alanı.  Tarım amaçlı kullanılan bu alan, üniversiteye bağlı ziraat fakültesi tarafından bilimsel altyapı ve gen merkezi olarak kullanılan yaklaşık 400 dönümden meydana geliyor. Ayrıca ceviz patenti ve araştırmaları açısından "kilit öneme sahip" olarak biliniyor. Edinilen bilgiye göre 30 yıllık emek ve kaynak harcanan alanda bilimsel altyapısı olan ürünler yetiştiriliyor. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, ‘Burası sadece Türkiye''de değil, Dünya’nın sayılı yerlerinden biri. Türkiye''de tek, dünyada üç yerde olan gen merkezi inşaat alanına çevrilmemeli. 30 yıllık emek ve kaynak kullanılarak kurulan bilimsel altyapıya yazık olacak" diyerek sitemini belli etti.

250 YILLIK ARINDIRILMIŞ GENETİK MATERYAL MEVCUT

Prof. Sütyemez, Kahramanmaraş''ta depremzedelerin barın ihtiyacının önemini vurgulayarak, kalıcı konu için seçilen alanda 2 bin yıldır var olmayan bir altyapının kurulduğu ve şimdiyse buranın inşaat açıldığına belirtti. Ayrıca Prof. Sütyemez,  "Buradaki ceviz, antepfıstığı ve badem ağaçlarının sadece birer ağaç/bitki değil, Türkiye''nin en az 250 yılına hitap edecek arındırılmış genetik materyallerdir. Bir yönüyle bu genetik kaynaklar milyonlarca dolar edecek çok önemli ıslah materyalleridir" diye konuştu.

Cevizin Türkiye için stratejik öneme sahip bir ürün olduğunu vurgulayan Sütyemez, şöyle devam etti:

''Cevizde ülkemizin gelecek yüzyıllarına hitap eden bu bilimsel alt yapının - ceviz araştırma uygulama alanlarının- devamlılığının sağlanması ülkemiz için çok önemlidir. Çünkü 2 bin yıldır kurulmayan, planlanmayan bir altyapı, KSÜ bünyesinde kurulmuştur. Bu altyapının gelecek nesillere aktarılması, bilimsel çalışmalar için çok önemlidir. Türkiye''de tek, dünyada üç tane olan gen merkezi inşaat alanına çevrilmemeli. Türkiye''nin 250 yıllık geleceğine hitabe eden bu bilimsel altyapı-gen merkezi asla inşaat sahasına feda edilmemeli.''

AKADEMİK ARAŞTIRMALAR VE CEVİZ TESCİLİ BAKIMINDAN KRİTİK BİR ALAN

Prof. Sütyemez, üniversite bünyesinde 1994''te başlayan ceviz araştırma, ıslah ve uygulama çalışmalarının sürdürüldüğünü, bugüne kadar çok önemli akademik araştırmaların yapıldığını belirtti.

Bunun amacının Türkiye''de ceviz çeşitlerinin kazandırılması olduğunu dile getiren Sütyemez, "Islah çalışmaları neticesinde 2009-2022 yılları arasında 22 ceviz çeşidinin tescilinin (patenti) de alındı" bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın "her üniversitenin bir konuda çok iyi olması gerekir" sözünü hatırlatan Sütyemez, üniversitelerinin ceviz bakımından Türkiye''de marka olduğunu, dünyada da tanınır hale geldiğini ifade etti. 

Sütyemez, "Geleceğe yönelik bilimsel altyapısı olamayan ülkelerin yarınları aydınlık olmaz" diyerek sözlerini noktaladı.

İlgili Haberler