Kalbi durmadan yapılan bypass ile sağlığına kavuştu

Kalbi durmadan yapılan bypass ile sağlığına kavuştu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde Prof. Dr. Koray Aykut ve ekibi, daha önce karaciğer nakli yapılmış 78 yaşındaki Nurettin Açıl’a, kalp durdurulmadan bypass ameliyatı gerçekleştirdi. Açıl, operasyon sonrası "Kendimi çok sağlıklı hissediyorum" dedi.

30 yıl önce karaciğer nakli geçirmiş olan Nurettin Açıl’a, koroner arter hastalığı teşhisi konuldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Aykut ve ekibi, yıllar önce karaciğer nakli yapılmış olan Açıl’a kalbi durdurmadan bypass ameliyatı yaptı.

"KALBİNİ DURDURMADAN AMELİYATI PLANLADIK"

Bu tür özellikli hastalar için bypass ameliyatının risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Koray Aykut, “Nurettin Açıl göğüs ağrısı şikayetiyle başvurdu. Yapılan tetkiklerde koroner arter hastalığı tespit edildi. Karaciğer nakli geçirmiş olması nedeniyle bypass ameliyatı kararı alındı. Bu tür hastalarda kalp akciğer pompasının yan etkilerinden korunmak için kalbi durdurmadan ameliyat yapmayı tercih ettik” dedi.

Özellikle riskli hastalar için klasik kalp ameliyatlarının tehlikeler barındırabileceğini ifade eden Prof. Dr. Koray Aykut, “Klasik kalp ameliyatlarında kalp durdurulur ve dolaşım kalp akciğer cihazına devredilir. Ancak bu cihaz, insan dolaşım sisteminin yerini tam olarak tutamaz ve bazı yan etkilere neden olabilir. Özellikle riskli hastalarda kalbi durdurmadan yapılan ameliyatlar, önceki hastalıkların alevlenmesine yol açabilir. Bu yüzden bu tür hastalar için kalbi durdurmadan yapılan bypass ameliyatlarını öneriyoruz” diye konuştu.

"KENDİMİ SAĞLIKLI HİSSEDİYORUM"

Ameliyat sonrası sağlıklı hissettiğini belirten Nurettin Açıl, “Şu an kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Karaciğer nakli geçirdiğim için diğer hastalara göre daha riskli bir durumdaydım. Böbreklerimin ve karaciğerimin zarar görmemesi için kalbim durdurulmadan ameliyat edildim. Koray bey ve ekibine çok teşekkür ederim” dedi.