Kalp hastaları dikkat! Aşırı sıcaklar ölüme neden oluyor

Kalp hastaları dikkat! Aşırı sıcaklar ölüme neden oluyor

Hava sıcaklıklarının artması, birçok sağlık sorununu beraberinde getirirken, Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, aşırı sıcakların özellikle kalp hastaları için ciddi bir risk oluşturduğunu ve ölüme bile yol açabileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla birlikte kalp hastaları için tehlikeli bir dönem başladı. İEÜ Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Cihan Altın, sıcak havalarda kalp hastalarına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Altın, kalp hastalarının öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmaları gerektiğini belirterek, sıcak havaların kalp hastaları için ciddi bir tehlike oluşturabileceğini hatırlattı.

‘SAAT 12.00 - 15.00 ARASI DIŞARI ÇIKMAKTAN KAÇININ’

Aşırı sıcak havalarda kalp rahatsızlığı olanların 12.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Cihan Altın, "Hava sıcaklıkları ve nem oranı oldukça arttı. Kronik kalp hastaları, kalp damar hastaları, tansiyon hastaları ve kalp yetersizliği olanların öğle sıcağında dışarı çıkmaları çok tehlikeli olabilir. Terleme ile birlikte mineral kaybı, hastaların ilaç dozlarının uygunsuz hale gelmesine yol açabilir. Terleme sonucu vücut sıvısının azalması, kanın koyulaşmasına ve kalp krizine neden olabilir. Bu nedenle hastalarımızın 12.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını, bol su tüketmelerini ve karpuz gibi meyveler yemelerini tavsiye ediyoruz. Günde en az 1,5 litre su içmeleri çok önemlidir” dedi.

‘SICAK HAVALAR ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR’

Sıcak havaların ölüm riskini artırdığını belirten Doç. Dr. Altın, "Kalp hastasıysanız ve dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka gerekli önlemleri alın. Gölge yerlerde bulunmaya çalışın veya uygun araçlarla seyahat edin. Sıcakta yürümek ve aşırı terlemek kalp krizi riskini artırır ve bu durum ani ölüme yol açabilir. Sıcak havalar kalp hastalıklarına ve ölüme davetiye çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

‘EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER’

Kalp hastalarının egzersiz yapmalarının önemli olduğunu ancak dikkatli olmaları gerektiğini belirten Altın, “Kalp hastalarının egzersiz yapmaları lazım, ancak bunu günün sıcak saatlerinde değil, akşam serinliğinde veya sabahın erken saatlerinde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Gündüzün sıcak saatlerinde egzersiz yapmak ani sıvı kayıplarına, bayılmalara, travmalara, kalp krizlerine ve ani ölümlere neden olabilir" şeklinde konuştu.