Kamuda tasarruf personel alımına nasıl etki edecek?

Kamuda tasarruf personel alımına nasıl etki edecek?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuya personel alımıyla ilgili yeni açıklama yaptı. Yılmaz, Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil, bir sınır getiriliyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamu personel alımları ve harcamalarıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Bir televizyon programına katılan Yılmaz, kamuya personel alımında sınırlama getirileceğini, ancak alımların tamamen durdurulmasının söz konusu olmadığını belirtti. Yılmaz, "Kamuda ne kadar eksilme olduysa o kadar istihdam yapılacak. Bu sınırı aşmamayı hedefliyoruz," dedi.

Kamuda 5 milyondan fazla çalışan olduğunu hatırlatan Yılmaz, personel harcamalarının sürekli bir maliyet oluşturduğunu ve kamu hizmetlerini aksatmadan bu sınırın uygulanacağını ifade etti. "İhtiyaçlara göre planlama yapılacak," diye ekledi.

Yılmaz, savunma ve güvenlik birimleri hariç, toplu taşıma olan yerlerde servis uygulamasının kaldırılmasına yönelik soruları yanıtladı. Güvenlik açısından riskli bölgelerde daha kontrollü bir yaklaşım izleneceğini belirtti. "Toplu taşıma imkanı olmayan yerlerde mevcut uygulamalar devam edecek. Devam eden servisler de süreleri dolana kadar sürecek ve yenilenme aşamasında yeni bir yöntem uygulanacak. Ayrıca, kamu çalışanlarına toplu taşıma konusunda destekler sağlanacak," dedi.

Yılmaz, birden fazla yerden maaş alan kamu görevlilerinin ücretlerine üst sınır getirilmesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kamuda uzun süredir maaş dışında sadece bir yerden ek gelir alınabildiğini belirtti. Ancak bazı istisnaların yüksek maaşlar alabildiğini söyleyen Yılmaz, "Bu durum kamuoyunda adaletsizlik duygusu oluşturdu. Dolayısıyla bir genel sınır koyma kararı aldık," dedi.

Yılmaz, örnek vererek, "Bir kamu görevlisi, kamunun iştiraki olan bir bankada görev yapıyorsa, kamuya belli bir yönetim hakkı doğuyor. 'Hiç maaş almayalım' dediğimizde kamuyu zarara uğratıyoruz. Bu yüzden, görevli kişi belli bir limit içinde maaş alabilecek. Maaşı kadar değil, daha düşük olacak. Üzerinde aldığı miktar ise bütçeye kaydedilecek," şeklinde konuştu.

Kamuda tasarrufun boyutu ve yeni paketlerle ilgili olarak Yılmaz, Eylül ayında Orta Vadeli Programın (OVP) güncelleneceğini söyledi. "Bütçe açığı, cari denge ve makro tahminlerimiz güncellenecek. Bu paket ve diğer çalışmalarımızın etkisini topluca göreceksiniz. Kamu dengelerine daha bütüncül bir yaklaşımla bakmak gerekiyor," dedi. Tahsilat oranını artırmak ve kayıt dışılığı azaltmanın gelir dengesini iyileştirdiğini vurgulayan Yılmaz, "Toplu etkiyi OVP'yi güncellediğimizde göreceksiniz," diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler