Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, melocan bitkisinin Türk mutfağında yaygın olarak kullanıldığını ve Latince adının "Onopordum acanthium" olduğunu belirtti. Genellikle salatalarda ve böreklerde tercih edilen bu bitki, aynı zamanda vücut için bir şifa kaynağı olarak öne çıkıyor.
Karabulut, melocan bitkisinin kan temizleyici özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Öte yandan Karabulut, turşu, konserve ya da soğanla kavrularak yapılan yemekleriyle tüketilen melocan otunun, Tükrük bezini çalıştırarak lezzetli bir deneyim sunabildiğini de ekledi.
KANI TEMİZLİYOR
Sağlık açısından diken otunun özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve kan temizleme özelliği bulunduğunu belirten Karabulut, romatizma ve iltihap söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor. Kanseri önleme potansiyeli taşıyan melocan otu, vücuttaki iltihapları sökerek sağlıklı bir yaşamı destekliyor.
ROMATİZMA VE BÖBREK RAHATSIZLIKLARINA DA İYİ GELİR
Ayrıca, melocan otunun meyvesinin romatizma ve böbrek rahatsızlıklarını rahatlatıcı etkiler sunduğunu ifade eden Karabulut, psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabileceğini belirtti. Ancak, diken otu olarak bilinen melocan otunun aşırı tüketilmesinin ishale neden olabileceği ve tükürük artışına yol açabileceği uyarısını da yaparak, bitkisel tedavilerin uzman kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı.