Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Nur Tatlıoğlu, özellikle soğuk havalarda vazgeçilmez bir besin kaynağı olan pekmezle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak üretilen pekmez, şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan yapılır. Taze üzüm ve kuru üzüm dışında keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarı gibi malzemelerle de üretilebilir.
Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içerir. Dyt. Nur Tatlıoğlu, pekmezin B1, B2, B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve mineral kaynağı olduğunu belirtti.
KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
Pekmez, enerji kaynağı olarak öne çıkar ve içeriğindeki demir nedeniyle kan yapımını artırır, kansızlığa iyi gelir. Ayrıca, kalsiyum içeriği bakımından kemik gelişimine katkı sağlar. Pekmez, potasyum sayesinde kan basıncını düzenleyebilir ve antioksidanlar içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ancak, pekmez tüketirken ve saklarken bazı kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle şeker hastalarının dikkat etmesi gereken bir besin olan pekmez, dengeli tüketilmelidir. Ayrıca, pekmezi satın alırken ve saklarken ışık ve ısıya maruz bırakılmamalıdır.
BÜYÜME ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR KESİNLİKLE YEMELİ
Dyt. Nur Tatlıoğlu, "Pekmez, içeriğindeki zengin potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmelidir" dedi.
Sonuç olarak, pekmez sadece bir tatlandırıcı değil, aynı zamanda sağlık için bir kaynaktır. Uzmanlar tarafından yetişkinlerin günde en az 1 veya 2 yemek kaşığı, çocukların ise 1 veya 2 tatlı kaşığı tüketilmeli. Ancak aşırı tüketimden kaçınılmalı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı oluşturulmalıdır.