Kapalı yöntemle 350 gram çıkarıldı! Doktorlar bile ilk kez şahit oldu

Kapalı yöntemle 350 gram çıkarıldı! Doktorlar bile ilk kez şahit oldu

Uzun yıllardır prostat sorunu yaşayan bir hastadan kapalı yöntemle 350 gramlık prostat çıkarıldı. 22 yıldır hekimlik yapan Doç. Dr. Önder Çınar, bu büyüklükte bir prostatı ilk kez kapalı yöntemle aldıklarını belirterek, bu vakanın tıp tarihinde nadir görüldüğünü vurguladı.

64 yaşındaki İlhan Tanrıver, yıllardır prostat sorunuyla mücadele ediyordu ve korkudan doktora gitmiyordu. Prostatı artık dayanılmaz bir boyuta ulaşınca hastaneye başvurdu. Açık ameliyat istemeyen Tanrıver, Ordu’da kapalı yöntemle tedavi edilemedi. Araştırmaları sonucu Medicana Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Önder Çınar ile iletişime geçti ve prostatının iyi huylu olduğu tespit edilerek kapalı yöntemle 350 gramlık prostatından kurtuldu.

“350 GRAM PROSTAT GENELLİKLE AÇIK AMELİYAT GEREKTİRİR”

Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çınar, "İlhan Bey, idrar yapamama şikayetiyle ve sonda takılı olarak polikliniğimize geldi. Uzun süredir prostat sorunu vardı ama tedavi almamıştı. Testler sonucunda PSA seviyesinin yüksek olduğunu gördük ve detaylı tetkikler yaptık. İyi huylu prostat teşhisi koyduk ve cerrahi müdahaleyi planladık. Normalde 350 gramlık prostatlar için açık ameliyat tercih edilir. Ancak günümüzdeki teknolojik gelişmeler, özellikle lazer teknolojisi ile holep yöntemi kullanarak idrar kanalından girip prostatı tamamen çıkarmamızı sağlıyor. Bu yöntemde hastada kanama veya ağrı gibi komplikasyonlar olmuyor. Hastalar genellikle bir gece gözetim altında tutulduktan sonra taburcu ediliyor" dedi.

aw217369-02.jpg

DAHA ÖNCE BU BÜYÜKLÜKTE BİR PROSTAT KAPALI YÖNTEMLE ÇIKARILMADI”

Doç. Dr. Çınar, uygulanan kapalı yöntem ameliyatın tıp açısından önemli olduğunu belirterek, "Hastamız bize geldiğinde 350 gramlık prostatı vardı. Tüm tedavi seçeneklerini konuştuk ve endoskopik kapalı cerrahi yöntemini tercih etti. Bu yöntemle hastanın uzun süre sonda kullanması veya hastanede yatması gerekmiyor. Ameliyatı gerçekleştirdik ve iki gün sonra hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Prostat, yaşla birlikte büyür ve 50 yaşın üzerindeki erkeklerin düzenli muayene olması önemlidir. İlhan Bey’in idrar yapamama ve idrarda kanama şikayetleri vardı. Başarılı bir cerrahi uyguladık ve ameliyat sonrası herhangi bir sorun yaşanmadı. 22 yıllık hekimlik kariyerimde, bu büyüklükte bir prostatı kapalı yöntemle çıkarmak nadir bir durum. Bugüne kadar kapalı yöntemle 350 gramlık bir prostat çıkarılmadığını düşünüyorum. Büyük prostatları kapalı yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Holep cerrahisi, diğer cerrahi yöntemlerle eşit başarı oranına sahiptir. Bu nedenle prostatı büyük olan ve cerrahiden korkan hastalara kapalı yöntemi öneriyorum" diye konuştu.

“350 GRAMLIK PROSTAT ÇIKARDILAR, AMELİYATIM ÇOK RAHAT GEÇTİ”

Ameliyatının çok iyi geçtiğini belirten İlhan Tanrıver, "Yıllardır prostatım vardı ama korkudan doktora gitmedim. Prostatımın ne kadar büyük olduğunu bilmiyordum. Hastaneye gittiğimde prostatımın çok büyük olduğunu söylediler ve açık ameliyat önerdiler. Uzman bir doktor arayışına girdim ve Doç. Dr. Önder Çınar’ı buldum. Onlarca hasta kendisinden övgüyle bahsediyordu. Randevu alarak Samsun’a geldim ve konforlu bir ameliyat istedim. Prostatım çok büyük olduğu için kapalı yöntemle ameliyat önemliydi. Ameliyatın ardından çok iyiyim.