Karaciğer yağlanmasında yasak yiyecekler

Karaciğer yağlanmasında yasak yiyecekler

Vücut için zararlı gıdaların tüketimi ve fiziksel hareketin azalması sonucunda birçok hastalık meydana geldiği gibi aralarında karaciğer yağlanması da yer alıyor. Yüksek yağlı yiyeceklerin tüketilmesi karaciğere fazla yağın salgılanmasına neden oluyor. Karaciğer yağlanmasında neye dikkat edilmeli? Yasaklı yiyecekler nelerdir?

Vücudumuzdaki en büyük ve en etkili organı olan karaciğer, sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu nedenle karaciğer sağlığına dikkat etmeliyiz. Bazı besinlerin tüketiminin sınırlandırılması ve sağlıklı gıdaların da tüketilmesi ile birlikte karaciğer yağlanmasını önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz. Tüketilmesi gereken gıdalar nelerdir? Yasaklı gıdalar nelerdir? Nasıl önlenebilir? 

Karaciğer yağlanması –  beslenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar:

Karaciğere en çok zarar veren etmen alkoldür. Alkol tüketimiyle beraber vücutta toksinler birikir ve bu toksinler karaciğer hücrelerine zarar verir. Zarar gören karaciğer hücreleri geri dönüşü olmayan hastalıklara neden olabilir. Karaciğerin sağlığı için öncelikle alkol tüketiminden uzak durulması veya en aza indirilmesi önemli bir yer tutar.

Sakatat etleri, yağlı etler, kıyma, tavuk derisi gibi gıdaların hayvansal yağ içerikleri yüksektir. Hayvansal yağ içeriği ve kolesterol içeriği yüksek besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Şarküteri ürünleri sosis, salam, sucuk tüketiminden uzak durulmalıdır.

Sebze ve meyvelerin lif oranı yüksektir. Bu nedenle günlük taze meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Enginarın karaciğerden toksik maddelerin atımına yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bu nedenle enginar tüketiminin arttırılması karaciğer sağlığı için önemli olacaktır.

Karbonhidrat ve şeker oranı aşırı yüksek olan beslenme programından uzak durulmalıdır. Bal içeriğindeki cholin maddesi ile karaciğer dokusunu güçlendirici etki gösterir. Bu nedenle belirli oranlarda beslenme programında baldan faydalanılması önemlidir.

Beslenme programında antioksidan içeren besinlerin arttırılması tedaviye katkı sağlayacaktır. Bu noktada sofraların renklendirilmesi, meyve ve sebzelerin tüketiminin arttırılması oldukça önemlidir.

Paketli ve hazır gıdaların katkı maddeleri, koruyucu madde içerikleri yüksektir. Bu maddeler karaciğere yük oluşturarak sağlığının etkilenmesine neden olacaktır. Bu nedenle doğal ürünler tercih edilmeli ve paketli hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Fiziksel aktiviteye dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Fiziksel aktiviteyi sağlıklı beslenme programınızla kombinleyerek yaşam şekliniz haline getirmelisiniz.

Karaciğer Yağlanması ve Beslenme Arasındaki İlişki Nedir?

Beslenme tarzı hem karaciğer yağlanmasının oluşmasında hem de tedavisi için önemli bir konudur.

Brokoli karaciğerde yağ birikiminin engellenmesine katkı sağlayan bir sebzedir. Aynı zamanda ıspanak ve brüksel lahanası gibi yeşil sebzelerin beslenme planı içerisinde daha fazla yer alması ile birlikte zayıflama konusunda ek fayda sağlanabilir.

Balık tüketimi ile birlikte vücuda omega-3 yağ asitleri alınmış olur. Omega-3 yağ asitleri karaciğerde biriken yağ seviyesinin olumlu yönde değişimine katkı sağlar. Balıklar dışında fındık gibi kabuklu kuru yemişler de omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar arasındadır.

Kronik karaciğer hastalığı bulunan kişilerde kahve tüketiminin hastalık sürecine dair yararlı etkileri olabilir.

Tüketilmeleri halinde karaciğer sağlığı için katkı sağlayan besinlere ek olarak alkol, işlenmiş şekerli ürünler, kızartılmış yiyecekler, tuz, beyaz ekmek, pirinç, makarna ve yağ oranı yüksek et ürünlerinin tüketiminin sınırlandırılması ile de karaciğer yağlanması ile ilgili olumlu değişiklikler meydana gelebilir.

İlgili Haberler