Karadut özünün faydaları nelerdir? Karadut neye iyi gelir?

Karadut özünün faydaları nelerdir? Karadut neye iyi gelir?

Günümüzde oldukça popüler olan karadut olarak bilinen veya bilimsel adıyla morus nigra, zengin besin değerlerine sahip faydalı bir meyvedir. Meyve olarak tüketilmesi dışında; reçeli, şurubu, pekmezi ve çayı yapılabilir. Ayrıca kurusu da çoğu kişi tarafından tercih edilen bir kuruyemiş olan karadut özünün faydaları nelerdir, karadut neye iyi gelir?

Karadut, Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Özellikle Anadolu'nun iç kesimlerinde daha çok yetiştirilir. Malatya, Ankara ve Erzincan karadut yetiştiriciliğinde ön plana çıkan illerdir. Meyvenin ağaçları güneş alan bölgelerde daha kolay bir şekilde büyüyüp olgunlaşır. Çok fazla bakım istemeyen bir meyve olduğu için yetiştirilmesi gayet kolaydır. Karadut çeşitleri siyah dut ve mor dut olarak ikiye ayrılır. Bu iki tür arasında pek fazla fark yoktur.

KARADUT ÖZÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Karadut özü C vitamini ve demir gibi içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kolesterolü düşürme, kan şekerini düzenleme, kabızlık ve menopoz semptomlarını hafifletmeye yardım ederken aynı zamanda bağışıklığı destekleyerek vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir.

A, B, C, E ve K vitaminleri yanı sıra potasyum açısından da zengin olan karadut faydaları şunlardır:

  • Karadut içerdiği pektin bileşiği ile müshil etkisi göstererek kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olur.
  • Karadutun kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bağırsaklarınızda karbonhidratları parçalayan enzimi engelleyen bileşikler içerir. Bu sayede özellikle yemeğin ardından gelişebilecek kan şekeri artışını yavaşlatır ve şeker hastalığına karşı iyi gelebilir.
  • C vitamini açısından zengin olan karadut özü bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu oluşabilecek hastalıkların temel sebeplerinden arındırır.
  • Karadut suyundaki antioksidanlar oksidatif stresi azaltarak kanser riskini azaltabilir.
  • Karadut kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kolesterol düzeyine olan etkisi sayesinde kalp hastalıkları riskini de azaltır.
  • Karadut antioksidan, anti-kanser ve hipoglisemik aktivitelere sahiptir .
  • Karadut özleri insülin direncini dengede tutar.
  • Karadutun içerisinde bolca kalsiyum ve demir mineralleri bulunur. Bu yüzden kansızlık sorunu yaşayanlar tarafından tüketilebilir.
  • Karadut özü antioksidan özelliği sayesinde hücrelerin yenilenmesine destek olup cilt sağlığına da iyi gelir.
  • Kalsiyum, demir içerikleri saçların beyazlamasını geciktirmeyi sağlar.
  • Güne karadut suyu içerek başlandığında enerji katarak dinç kalmaya yardım eder.
  • Karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur. Bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur.
  • Karadutun kendisi ve yaprakları ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.
  • Yüzdeki akne ve lekeler için karadut suyu tercih edilebilir.

KARADUT NASIL TÜKETİLİR?

Bir meyve olduğu için birçok kullanım alanı bulunur. Bir bardak karadut özüne içme suyu eklenerek şurup haline getirilebilir. Meyveler robottan geçirilerek elde edilen su sıkılarak kullanılabilir. Daha çok yaz aylarında serinlemek isteyenlerin tercihi bu karışımdan yana olur. Bunlar dışında şu şekilde tüketebilirsiniz:

  • Dondurma yapımında kullanılır.
  • Lezzetli bir meyve olduğundan dolayı kek, kurabiye, pasta gibi hamur işi tariflerinde sıkça kullanılır.
  • Yoğurtla birlikte karıştırıp yenildiğinde ara öğün yerine geçebilir. Bu yüzden diyet listelerinde yer alır.
  • Herhangi bir hastalığı veya kilo problemi olmayan kişiler 1 su bardağı veya bir avuç kadar tüketebilir.
  • Kan şekerini yükseltebilen bir etkisi vardır. Bu yüzden diyabet hastalarının ölçülü miktarda tüketmesi önerilir.
  • Yüksek mineral ve vitamin değerlerine sahip bir meyvedir. Bu yüzden her mevsim tüketilmesi gerekir.
  • Karadut suyu, doktorunuzun önermesi durumunda gargara yapılarak da tüketilebilir. Bu sayede ağızdaki oluşan yaralara da fayda sağlar.
  • Gün içerisinde daha zinde ve enerjik olmayı sağlar dolayısıyla genelde sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.

Karadut özü, bebeklerde 1 yaşına kadar tüketilmemesi gerekir. Pekmezin yoğunluk derecesi daha az olduğu için bir uzmana danışılarak kullanım sağlanabilir.