Karaya vuran onlarca balina öldü

Karaya vuran onlarca balina öldü

İskoçya'nın kıyılarına vuran 77 pilot balina maalesef hayatını kaybetti.

Sanday Adası'nda İskoçya'nın kuzeyinde karaya vuran 77 pilot balinanın tamamı hayatını kaybetti. Britanya Dalgıç ve Deniz Hayatı Kurtarma (BDMLR) ekiplerinin müdahale ettiği olayda, dün sabah saatlerinde Tresness Plajı'na vuran 77 balinanın 12'si hayatta kalırken, diğer 65 balinanın öldüğü belirtildi.

BDMLR tarafından yapılan açıklamada, hayatta kalan 12 balinanın durumlarının kötü olduğu ve daha fazla acı çekmemeleri için ötenazi yapıldığı ifade edildi. Ölen balinalar arasında 7 metre uzunluğunda erkekler ve yeni doğmuş balinaların bulunduğu bildirildi.

Bu olayın, 1975'ten bu yana İskoçya'da tek seferde en fazla sayıda balina ölümü vakası olduğu vurgulandı. Açıklamada, balinaların karnında bulunan yeni doğmuş balinaların da içinde olduğu ölümlerin pilot balinaların tamamını kapsadığı belirtildi. Uzun süre kurtarılamayan balinaların kuma battığı ve kurtarılmasının artık mümkün olmadığı ifade edildi.

İskoçya'nın kıyılarında geçmiş yıllarda da benzer olaylar yaşanmış, özellikle 2021'de Lewis Adası'nda 55 balina, 2011'de ise Sutherland'da iki ayrı olayda birinde 60, diğerinde ise 70 balina hayatını kaybetmişti.