Kardiyoloji uzmanından uyarı! Bekletmeden tüketmeyin

Kardiyoloji uzmanından uyarı! Bekletmeden tüketmeyin

Yeni kesilen kurban etinin sert yapısı nedeniyle pişirme ve sindirimde sorunlar yaratabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu sebeple özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin eti hemen tüketmemesi tavsiye etti.

Kurban eti buzdolabında birkaç gün saklandıktan sonra ızgara veya haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle tüketilmelidir” dedi.

Uzman Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı'nda yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı'nda hazırlanan yemeklerin çoğunluğunu et ve şerbetli tatlılar oluşturur, bu da özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle, bu hastalıkları olan kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekir. Kolesterol, hücre zarının akışkanlığı, kararlılığı, bütünlüğü ve geçirgenliği gibi yapısal fonksiyonları düzenleyen vazgeçilmez bir moleküldür” diye konuştu.

“KAN KOLESTEROL DÜZEYİ BELİRLİ BİR LİMİTTE TUTULMALI”

Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Dr. Yaşan, “Gereksinim duyduğumuz kolesterolün yüzde 60'ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün), geri kalanı diyet yoluyla alınır. Kan kolesterol seviyelerinin yüksek olması, ateroskleroz ve kalp hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu yüzden, kan kolesterol seviyesini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynar” dedi.

“KOLESTEROL SORUNU OLANLAR HAFTADA 350-500 GRAM ET TÜKETEBİLİR”

Diyetteki kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu belirten Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar, porsiyon kontrolüne dikkat edildiğinde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıkları üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı, içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddelerden kaynaklanır. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla, kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerde de haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

“YENİ KESİLEN KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMEYİN”

Yeni kesilen kurban etinin sert yapısı nedeniyle pişirme ve sindirimde sorunlar yaratabileceğini belirten Dr. Yaşan, “Bu yüzden, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün bekletilen kurban eti, daha sonra ızgara veya haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.