Karpuz yedikten sonra hastanelik oldu. Gerçek 3 yıl sonra ortaya çıktı

Karpuz yedikten sonra hastanelik oldu. Gerçek 3 yıl sonra ortaya çıktı

İstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, 1 yaşından beri tekrarlayan öksürük, ateş ve nefes darlığı nedeniyle sık sık hastaneye kaldırılıyordu. Küçük çocuğun geçmiş hasta öyküsü incelendiğinde gerçek ortaya çıktı.

İstanbul Bağcılar’da yaşayan Maryam Majzoub’un en küçük çocuğu Abdullah, henüz bir yaşındayken karpuz yedikten sonra öksürmeye başlayınca acile götürüldü. Yapılan tetkiklerde her şey normal görünüyordu ve üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisiyle taburcu edildi. Abdullah sık sık hastalanmaya devam etti ve annesi onu sürekli hastaneye götürmek zorunda kaldı.

640xauto-002.webp

DEFALARCA ZATÜRE TEŞHİSİ KONULDU

Küçük çocuk defalarca zatürre tedavisi gördü, ancak durumu düzelmedi. Bir süre sonra nefes darlığı nedeniyle alerjik astım tedavisi uygulandı. Üç yıl boyunca birçok ilaç kullanan Abdullah’ın nefes darlığı yeniden başlayınca ailesi, onu Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü.

i9i.jpg

NEFES BORUSUNDAN ÇIKAN ŞEY ŞOKE ETTİ

Çocuk Cerrahi Kliniği’nin de görüşüne başvurulduktan sonra çekilen tomografide, Abdullah’ın nefes borusunda yıllar önce yabancı bir cisim olduğu anlaşıldı. Abdullah, bronkoskopi işlemiyle karpuz çekirdeği çıkarılarak sağlığına kavuştu. Çocuk Cerrahi Kliniği’nden Dr. Mehmet Çakmak ve Dr. Mustafa Eres, nefes borusunda bu kadar uzun süre yabancı cisimle yaşayan bir hastanın ameliyatsız tedavi edilebilmesinin nadir görüldüğünü belirtti.

p.jpg

HASTALIĞININ HAYAT ÖYKÜSÜ GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniği’nden Dr. Mehmet Çakmak, acil serviste yapılan muayenede sağ akciğerde sıvı birikimi tespit edilince hastanın annesinden yeniden dinlenen öyküde, şikayetlerin 1 yaşında karpuz çekirdeği yutmasından sonra başladığını öğrendiklerini söyledi. Dr. Çakmak, "O dönemde çekilen akciğer röntgeninde herhangi bir sorun görünmeyince, belirtiler astım ve bronşit olarak değerlendirilmiş. Ancak biz, annenin öyküsünü dinleyince tomografi çektik ve bronşta yabancı cisim olduğunu tespit ettik. Bronkoskopi ile karpuz çekirdeğini çıkardık" dedi.

Dr. Çakmak, yabancı cisim aspirasyonlarının en çok kuruyemiş ve fındıklarla olduğunu, bu tür cisimlerin kolayca soluk borusu ve akciğer dallarına yayıldığını belirtti. Dr. Mustafa Eres ise, çocuklarda yabancı cisim aspirasyonlarının genellikle fındık fıstık, küçük oyuncak parçaları ve boncuklarla meydana geldiğini ve 1-3 yaş arası çocuklarda ölüme sebep olabildiğini vurguladı. Eres, öyküyü tam veremeyen ailelerde bu durumun fark edilemeyebileceğini ve tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları veya tedaviye yanıt vermeyen astım durumlarında bronkoskopi yapılması gerektiğini söyledi.

Anne Maryam Majzoub, ilk kez üç yıl önce öksürük şikayetiyle doktora gittiklerini ancak akciğer filmleri temiz çıktığı için enfeksiyon zannedildiğini belirtti. Maryam Majzoub, oğlunun öksürüğünün hiç geçmediğini ve birçok ilaç kullandıklarını ancak fayda görmediklerini ifade etti. Geçen hafta yeniden artan şikayetler üzerine hastaneye gittiklerinde, çocuk cerrahi ekibinin karpuz çekirdeğini bulduğunu söyledi.