Kastamonu'da keşfedilmeyi bekliyor! Tam 1, 5 kilometre

Kastamonu'da keşfedilmeyi bekliyor! Tam 1, 5 kilometre

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alan, sur kalıntıları, mağaralar ve tünel girişleriyle dikkat çeken bir kanyon keşfedilmeyi bekliyor.

Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği öncülüğünde, Kastamonu Üniversitesi ve Taşköprü Belediyesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında “macera rotası” belirleme çalışmaları devam ediyor.

Bu çerçevede, Taşköprü ilçesine bağlı Bük ile Karşı köylerinde yer alan Bük Karşı Kanyonu'nda incelemelerde bulunuldu.

aw218719-01.jpg

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal liderliğinde yürütülen keşif gezisinde, Erzurum'un İspir Belediyesi Kültür Turizm Elçisi Bülent Erkan, Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Emin Bülbül, Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Sporcusu Erkan Akyürek, Taşköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Lütfi Gültekin ve Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Selçuk Oğuz yer aldı.

aw218719-05.jpg

Ekip, kanyon üzerinde yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda sur kalıntıları tespit etti. Ayrıca, kanyonda yer alan mağaralarda incelemelerde bulunan ekip, bir mağaraya yaklaşık 100 metre aşağıya inen merdivenlerle ulaştı.

aw218719-04.jpg

Bir başka mağaranın ise girişinin balçık ve ağaç kökleriyle kapandığı belirlendi. Bu mağaralarda yaşam kalıntılarına rastlanması, kanyonda bir antik yeraltı şehri olabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Yerel halk, kanyona kimsenin girmediğini ve kapalı bir kutu olduğunu söyledi. Biz de merak edip bölgeyi keşfetmeye başladık. Kanyon, iki dağın arasında derin bir vadide yer alıyor ve ortasından dere akıyor. Kanyonun etrafında yaklaşık 4 kilometre boyunca dolandık ve mağaralar bulduk. Bir mağarada, merdivenlerle aşağıya inildiğini gördük ve sesim yankı yapıyordu. Ayrıca, kanyon üzerinde sur duvarlarına rastladık. Bu sur duvarı, kanyonun bir ucundan diğer ucuna kadar 1,5 kilometre boyunca uzanıyor.”